Friday, 14 June 2024 13:23

Biograd na Moru - Dogodilo se na današnji dan

Bezbrižno se kupali, a onda su mlade živote prekinuli četnički zvončići

Na današnji dan, 14. lipnja 1993., pobunjeni Srbi su raketnim sustavom Orkan napali Biograd na Moru. U tom napadu poginuli su hrvatski vitezovi Karlo Paić iz Skradina, Marijan Pulić iz Bičana kod Skradina i Jozo Tomić iz Širokog Brijega (BiH), pripadnici Glavnog stožera HV-a, te civili - Lidija Vrankulj iz Polače i Danijela Vidaković iz Biograda.

Bio je to prije 31. godinu kao danas lijep, sunčan dan, rano poslijepodne. Mladi i nešto stariji bezbrižno su se družili, zezali, šalili, kupali, sunčali, igrali briškulu.
A onda su s privremenog okupiranog područja Republike Hrvatske neprijateljske snage izvršile napad te na biogradske Soline ispalile dvije rakete Orkan s tzv. zvončićima. Stravičan zločin, u tisućinki sekunde u crno su zavijene obitelji poginulih. Ubijeno je troje hrvatskih branitelja i dvoje civila, dok ih je osmero teško ranjeno.
- Protok vremena ne donosi zaborav, jedino se s vremenom nastojimo pomiritri, shvatiti i prihvatiti svoj križ koji smo dobili. Stojeći pred spomen pločom na Solinama pomolimo se za njihove duše, pomolimo se da smognemo snage oprostiti neprijatelju te se pomolimo za bolje sutra našoj djeci i unučadi u nadi da njihove živote neće obilježiti rat i ratna stradanja.

Neka im je vječna slava i hvala!, s puno emocija kazala je Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća.
Vijence su položila i svijeću zapalila rodbina i suborci te brojna izaslanstva proizašla iz Domovinskog rata, dok je biogradsko izaslanstvo predvodila Ivana Stamičar.
- Agresor nije birao niti sredstva niti ciljeve, niti se držao bilo kakvog ratnog prava i običaja u odnosu na civilno pučanstvo. Zato je naša sveta dužnost prisjećati se njihove ljubavi i žrtve za prijatelje i Domovinu kroz zahvalnost i molitve koje su jače od vremena koje prolazi, rekao je legendarni Dragan Toljan zvani Tetejac, predsjednik Udruge 1. A Satnije 113. brigade ZNG-a.
Molitvu odrješenja je predvodio don Dario Tičić, župnik biogradske Župe sv. Stošije

Velimir Brkić

Accessibility

Cookie policy

Privacy policy

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA