Saturday, 18 May 2024 15:22

Veličanstveno otkrivanje spomenik sv. Ivanu Pavlu II prepuno ponosa, emocija i ushićenja

Veliki, povijesni dan za Biograjke i Bigrajce, cijelog srednjeg Jadrana. Nakon spomeniku hrvatskom velikanu dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku RH, s puno ponosa, ushićenja i vidnih emocija u Biogradu na Moru otkriven je i spomenik svjetskom velikanu, sv. Ivanu Pavlu II, najomiljenijem papi u Hrvata.
U sklopu zavjetne svetkovine Duhovi, biogradske fešte, na Obali kralja Petra Krešimira IV kod lučkog parapeta na spektakularni način svečano je otkriven spomenik sv. Ivanu Pavlu II, koji je na poseban način bio povezan s hrvatskim narodom.

Veliki prijatelj Hrvata
- Sveti Otac Ivan Pavao II bit će upamćen kao dio hrvatske obitelji. Papa je čak tri puta hodočastio Lijepoj Našoj, papa kojeg su milijuni slijedili u ljubavi, papa koji je uistinu mijenjao ali i spašavao svijet svojim zagovorom, kazao je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, zahvalivši se pritom svima koji su sudjelovali u ovom velebnom projektu.
Molitvu blagoslova u zajedništvu s don Nikolom Tokićem predvodio je don Dario Tičić, župnik biogradske Župe sv. Stošije. Autor spomenika je akademski kipar Vid Vučak iz Velike Gorice.

Radost, nada, prijateljstvo
- Spomenici žive koliko i spomen, a ovaj ovdje zahtijeva, ne samo spominjanje, nego i molitvu da bi živio, među ostalim rekao je hrvatski ministar, Zadranin Šime Erlić, istaknuvši kako je vjernicima u Hrvatskoj papa Ivan Pavao II. darovao radost, nadu, sućut i prijateljstvo.
Spektakularnom ozračju pridonijele su fascinantni nastupi Biogradskih mažoretkinja, legendarne Tovareće mužike - juniori iz Sali na Dugom otoku, KUD-ovi: Sv. Ivan Krstitelj – Medviđa, Sv. Roko – Sv. Filip i Jakov, Sv. Ante – Drage, Bokolje – Dobropoljana, Sv. Ante – Nadin, Sv. Kate – Zemunik, Nikola Tavelić – Lišane Ostrovićke, te sopranistica Nela Šarić, mezosopranistica Nera Gojanović i Gordana Pavić na glasoviru.

Biogradske golubice mira
- Neka nas na našem putu prati zagovor sv. Ivana Pavla II. Neka nas vode njegove riječi da "izgradnja svijeta bez Boga, prije ili poslije, uvijek završava protiv čovjeka", poručila je Ivana Stamičar, predsjednica biogradskog Gradskog vijeća.
Dojmljivim riječima nepreglednom mnoštvu nazočnih obratila se i poljska konzulica u RH Emilija Balu kazavši kako je papa bio "uzor svetog čovjeka i svećenika".
Vrhunac svečanosti bilo je iz ruku najviših dužnosnika puštanje golubova i golubica Dalibora Filipovića iz Tiplerskog kluba Biograd. Nagrađene su uspješne članice Biogradskih mažoretkinja. Potom je za sve nazočne uslijedio prigodni domjenak. Program je znalački vodila Branka Pelicarić.

VIDEO: DIADORA TV
Velimir Brkić

Accessibility

Cookie policy

Privacy policy

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA