14. lipnja 2022.

Ne ostavljajte djecu samu u vozilima: Izbjegnimo stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se navode savjeti kako izbjeći stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Izdvajamo važne poruke navedenih letaka:

  • Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu, grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.
  • Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba će se kazniti za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Ne ostavljajte djecu u autu letak Page 2

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

  • Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.).
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.
IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA