KUD "Kralj Tomislav"

Image
Predsjednica - Nives Čortić
091/574-72-17
kud-tomislav@biogradnamoru.hr

KUD "KRALJ TOMISLAV" iz Biograda na Moru osnovano je 24.05.2002. godine kada je oformljena grupa od 17 članica u folklornoj sekciji i jedan tim mažoretkinja od također 17 članica. U prvoj godini osnutka sa radom počinje velika i mala dramska sekcija.

U posuđenim nošnjama članice folklorne skupine imaju prvi nastup 28.12.2002.godine na «Božićnom koncertu« koji je organizirala gradska glazba grada Biograda na moru.

U povodu dana grada 2003.godine KUD «KRALJ TOMISLAV« organizira prvi samostalni cijelovečernji program pod nazivom «TEBI GRADE». U njemu sudjeluju sve sekcije a najzapaženija je bila izvedba velike dramske sekcije koja je u suradnji sa prof. Mirjanom Jurišić na scenu postavila «Brešanov» komad « Kako je drug Jere Pičak izbačen iz SK». Tom prilikom predstavljena je rekonstrukcija nošnje biogradskog kraja čiju izradu je financirala HTP «Ilirija» iz Biograda na Moru.

Dana 18.6.2003. godine održana je i druga priredba KUD-a pod nazivom «TEBI GRADE» na kojoj su bile predstavljene uniforme mažoret sastava juniorki čiju izradu je financirao grad Biograd na Moru. Iste godine folklorna skupina sudjeluje na smotrama folklora u mjestima Polača i Betina te ima brojne nastupe u gradu i županiji.

Početkom 2004. godine održana je treća priredba pod nazivom «TEBI GRADE» na kojoj gostuju članovi KUD-a «BRANIMIR» iz Nina. Tom prigodom predstavljena je druga sašivena narodna nošnja čiju je izradu financirala tvrtka «BURE COMERCE» iz Biograda na Moru.

Dana 13.03.2004. godine KUD «KRALJ TOMISLAV« domaćin je prvog regionalnog i županijskog prvenstva mažoretkinja u kojem su sudjelovale mažoretkinje iz mjesta Nin, Pakoštane, Komina i naravno domaće mažoretkinje. Tom prigodom biogradske mažoretkinje osvojile su u kategoriji juniorki drugo i treće mjesto a u kategoriji kadetkinja dva druga mijesta.

Dana 07.08. i 09.05.2004. godine biogradske mažoretkinje odlaze na državno prvenstvo mažoret saveza Hrvatske u grad Osijek u kojem zauzimaju 14.mjesto u kategoriji juniorki.

Dana 28.06.2004.godine održana je i četvrta priredba pod nazivom «TEBI GRADE» a KUD u daljnjem periodu sudjeluje na smotrama folklora u mjestu Polača, Grebaštica, Slivnica i Benkovac. Tijekom 2004. godine uz pomoć sponzora sašiveno je 20 narodnih nošnji. Za napomenuti je i medijski vrlo popraćeno sudjelovanje KUD-a na «EKO-ETNO» sajmu u gradu Zagrebu.

Početkom 10. mjeseca 2004. godine KUD pokreće projekt «TEBI GRADE» čiji je cilj edukacija djece i stanovništva o kultornoj i povijesnoj baštini grada Biograda. U projektu su sudjelovali učenici Osnovne i Srednje škole Biograd na Moru kao i djeca iz dječjeg vrtića. U kategoriji literarnih i likovnih radova dodjeljene su uz pomoć sponzora vrijedne nagrade za najuspješnije radove. Organiziran je i veoma zapažen «RADIO KVIZ» u kojem su sudjelovali učenici osmog razreda Osnovne škole i učenici prvog razreda Srednje škole a tema kviza je bila Biograd kroz povijest. Pobjednici su nagrađeni računalima sponzora Turističke zajednice grada Biograd na Moru te samoga Grada.

Dana 08.01.2005. godine otvorena je izložba u prostorijama gradske galerije na kojoj su izloženi najuspješniji radovi iz projekta «TEBI GRADE».

Dana 15.01.2005. godine na dan grada Biograda na Moru KUD organirira petu po redu priredbu «TEBI GRADE» u športskoj školskoj dvorani na kojoj su uz članove KUD-a sudjelovali i članovi KUU «NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI» iz mjesta Petrijevci te novoosnovani srednjoškolski mješoviti zbor.

Istoga dana na svečanoj sjednici gradskog poglavarstva KUD prima godišnju nagradu grada Biograda za izniman doprinos dramske i folklorne sekcije te sekcije mažoretkinja u prezentiranju imena grada diljem Hrvatske te za promicanje kulturnog amaterizma a osobito među djecom i mladeži.

Danas KUD 'KRALJ TOMISLAV' broji 140 članova i to u sekcijama:

 

  1. Velika foklorna skupina
  2. Mala škola foklra
  3. Velika dramska sekcija
  4. Tri grupe mažoretkinja: Juniorke, kadetkinja i podmladak
  5. Mandolinski sastav 

U svom programu članovi folklorne sekcije izvode izvorna kola i pjesme Biogradskog kraja kao i koreografije plesova uz stručno vodstvo gosp. Nenada Milina. Unatoč nedostatku vlastitih prostorija sve sekcije aktivno rade uz pomoć stručnih voditelja. Mažoret sastavi pripremaju se za regionalno i državno prvenstvo a mala dramska sekcija priprema skeč u tri čina «Prijateljice» na tekst naše članice Rade Vrančić. Velika dramska sekcija priprema šaljive scene iz našega grada.

Mandolinski sastav za koji još uvijek nabavljamo instrumente, na posuđenim i do sada nabavljenim mandolinama vježbaju sviranje pod vodstvom gosp. Andrije Zorića.

Mala škola folklora koja broji 25 članova djece u dobi od 7-11 godina pod vodstvom naših članica Nive Čotrić i Ljiljane Tomić uvježbava prikladne pjesme i plesove.

Folklorna skupina u čijem se sastavu danas nalazi i 10-tak muških članova (za koje se radi prirema za obnavljanje nošnji) priprema se za smotru folklora u Metkoviću, Polači i dr.

KUD 'KRALJ TOMISLAV' trenutno ima vlastitog programa u trajanju 2 - 2,5 sata.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA