13. srpnja 2024.

U Biogradu odana počast žrtvama Srebrenice, ispred gradske uprave prikazivani isječci iz francuskog filma "Rezolucija 819"

Grad Biograd na Moru u četvrtak 11. srpnja je organizirao prigodni program u čast žrtvama Srebrenice. Na velikom platnu, ispred gradske uprave prikazivani su isječci iz nagrađivanog francuskog filma "Rezolucija 819".

Film francuske produkcije, pod nazivom “Rezolucija 819”, što je dokument kojim su Ujedinjeni narodi garantovali sigurnost Srebrenici, istinita je priča o policajcu Jacquesu Calvezu kojeg je UN-ov sud poslao da provede istragu o počinjenom zločinu.

Film prikazuje potresne dokaze koje je policajac prikupio tokom nekoliko godina na području koje je trebalo biti pod zaštitom UN-a. Ti su dokazi poslužili kao temelj optužbe za genocid protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Podsjetimo kako je u srpnju 1995. godine, Vojska Republike Srpske pod vodstvom Ratka Mladića, uz podršku Radovana Karadžića i režima u Beogradu, zauzela je Srebrenicu. U samo tjedan dana, VRS je pogubila preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, a preko 25.000 žena i djece je deportirano. Zločini u Srebrenici službeno su proglašeni genocidom od strane međunarodnih sudova. Masovna pogubljenja, mučenja i silovanja obilježili su jednu od najmračnijih stranica u povijesti. Sustavno negiranje genocida i slavljenje počinitelja i dalje traju, bez spremnosti na suočavanje s prošlošću.

Svaka tragedije treba biti opomena, svaki nasilno izgubljen ljudski život pouka, a svaka žrtva nikad zaboravljena.

Izvor: Zadarski.hr

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA