31. svibnja 2024.

U Biogradu na jesen započinje studij gastronomije i turizam

GLOBALNO I LOKALNO - ŠIROM OTVORENA VRATA PROSPERITETA

Svijet je potrebno ponovno okrenuti čovjeku i prirodi, a biogradski studij je veliki korak prema tom cilju

U moderno obnovljenom prostoru Kulturnog centra Biograd na Moru, poznatijem kao Pučko učilište, na jesen se otvara Visoka škola za turizam i gastronomiju. Visoku školu otvara Veleučilište Baltazar Zaprešić, Dislocirani studij Biograd na Moru, na kojem se već 15-ak godina uspješno izvodi stručni prijediplomski studij Poslovanje i upravljanje, usmjerenje Poslovna ekonomija i financije.

Veliki iskorak u turističkoj promidžbi
- Agencija za znanost i visoko obrazovanje RH našem Veleučilištu izdalo je dopusnicu za izvođenje stručnog prijediplomskog studija Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Predmetni studij izvodit će izvan sjedišta Veleučilišta na lokaciji Biograd na Moru, obznanio je doc. dr. sc. Ivan Ružić, prof. v. š., dekan Veleučilišta Baltazar.
Ishođenjem dopusnice i sve ostale potrebite dokumentacije Veleučilište može započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje navedenog studija.
- U Kulturnom centru imamo modernu praktikum radionicu, kuhinju koja je opremljena po najvišim europskim standardima, informatički opremljene predavaonice i nastavničke kabinete, stručni kadar i sve ostalo potrebno. U potpunosti smo spremni u novoj akademskoj godini 2024./2025. otvoriti studij za turizam i ugostiteljstvo, kazao je Ružić.
Prema riječima turističkih djelatnika, hrvatski turistički stratezi sve više uviđaju da se kvalitetna turistička promocija ne može temeljiti samo na suncu i moru pa se stoga turistička promocija sve više okreće gastronomskoj ponudi kao dijelu kvalitativnog iskoraka hrvatskog turizma.

Grad turizma i gastronomije
- Grad Biograd na Moru je po najvišim europskim standardima uredio i opremio sve potrebno za otvaranje Visoke škole za gastronomiju i turizam. Grad u srcu Jadrana, definitivno će postati i grad studenata i grad gastronomije, uvjeren je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
Gastro turizam je jedan od oblika turizma koji je u mnogim zemljama uvelike razvijen, dok je u Hrvatskoj jedan od novijih oblika turizma.
- Trebamo svi težiti da nam u Lijepoj Našoj uistinu bude lijepo, da je volimo, kao što ona zaslužuje. I da je ne napuštamo. Biogradski studij gastronomije i turizma je veliki korak prema tom cilju, poručuju iz Gradske uprave.
U praktikum radionicama održavat će se i radionice cjeloživotnog učenja iz područja gastronomije.
- U zaista modernom i praktičkom prostoru održavat ćemo i radionice s ugostiteljima iz Biograda, Zadarske županije i Hrvatske kako bi ih dodatno educirali o potrebnim gastro pripremama za turističku sezonu, kako bi što spremnije i financijski što učinkovitije odradili sezonu, najavljuju iz Baltazara.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA