30. svibnja 2024.

Dan državnosti, Tijelovo i sajmeni dan u Biogradu na Moru

Hrvatska danas slavi Dan državnosti. Nakon desetljeća jednoumlja – prije 34 godine, 30 svibnja 1990., konstruiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

U povodu obilježavanja Dana državnosti jutros je na biogradskom Gradskom groblju kod centralnog križa položen vijenac i zapaljene svijeće. Vijenac i svijeće položili su gradonačelnik Ivan Knez i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Stamičar, te vijećnici i predstavnici stranaka i udruga koje djeluju u Gradu Biogradu na Moru. Vijenac je položen i svijeće zapaljene i kod spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske.

Danas je i blagdan Tijelova, koji vjernički puk zove i Božji dan. Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak, a slavi se deveti četvrtak nakon Uskrsa.
U crkvi sv. Stošije jutros je održana sveta misa i izložen Presveti Oltarski Sakrament. Poslijepodne s početkom u 17.30 sati je molitva krunice s otajstvom svjetla i pohrane, a u 18 sati svečana sveta misa i potom veličanstvena procesija s Presvetim Otarskim Sakramentom oko grada s laticama cvijeća, najljepša procesija u Hrvata.
U crkvi sv. Ivana Krstitelja na Kosi – Torovima nakon jutarnje svete mise s početkom u 19 sati je također svečana sveta misa s veličanstvenom procesijom.

Odlukom gradonačelnika Ivana Kneza, a u svrhu obilježavanja Dana državnosti i Tijelova danas, 30. svibnja 2024., proglašen je sajmeni dan na području Grada Biograda na Moru. Dozvoljava se rad svih prodajnih objekata na području grada na način da isti mogu raditi u sklopu svog redovnog radnog vremena za vrijeme proglašenja sajamskog dana.
Velimir Brkić

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA