06. svibnja 2024.

SLOVENSKI VIKEND – VELIČANSTVENI ŠUŠUR, REKREACIJA, DEGUSTACIJA I FEŠTANJE

Svjetski putnik Oli otvorio biogradsku turističku sezonu 2024.

"Proglašavam turističku sezonu Biograd 2024. otvorenom", pred tisuće nazočnih u Ribarskoj luci proglasio je slovenski "Forrest Gump" Oliver Tič koji spaja Slovenske Konjice i Biograd na pohodu s kojim će obići cijeli svijet, čak 30.000 km, četiri kontinenta i 35 zemalja. I sve to pješice!

Turistička sezona Biograd na Moru 2024. otvorena je na spektaklarni način, u sklopu petodnevne, osme po redu manifestacije pod nazivom "Slovenski vikend". Neposredno pred koncert kultnih Crvenih jagoda frotmena Žere pred nekoliko tisuća nazočnih u Ribarskoj luci, otvorio ju je slovenski "Forrest Gump" - Oliver Tič (Oli Walker), istaživač, putnik s vizijom i srcem, na putu oko svijeta započetim prije mjesec dana, 5. travnja 2024. u Slovenskim Konjicama.

  • Proglašavam turističku sezonu Biograd 2024. otvorenom, proglasio je Oliver Tič koji spaja Slovenske Konjice i Biograd koji će sa svojom kujicom Carlitos na pohodu "Oli Walker oko svijeta" obići cijeli svijet, čak 30.000 km, četiri kontinenta i 35 zemalja. I sve to pješice!

Iznimni turistički interes za Biograd

Sve je prethodio fascinantni nastup Biogradskih mažoretkinja i Plesne skupine K-2 te pod dirigentskom palicom Tadeja Drobneja Godbe na Pihalu – Puhačkog orkestra Slovinske Konjice osnovanog 1928. koji su potom uz koračnicu od rive kod Gradske u mimohodu došli do Ribarske luke.

  • Slovenci pokazuju izniman interes za Biograd, i za ljetovanje i nautički turizam, dolaze tijekom cijele godine. Štoviše, ostvareno je 25 tisuća noćenja, rekao Marijan Stopfer, prvo ime biogradskog Slovenskog vikenda.

Istovremeno se pored besplatnih jela koje su pripremili Biograci i Biograjke, između ostalog oko tisuću porcija rižota Ilirije, desetke kašeta Žungulovih i Darkovih pečenih srdela, na stotine fritula i pecipaja Slavke i Vilme, na glavnom mulu rive moglo degustirati delicije koje su pripremati biogradski prijateljski gradovi iz Slovenije - Slovenske Konjice, Moravske Toplice, Radlje ob Dravi i Žalec.

Koljevka obiteljskog i nautičkog turizma

  • Biograd je europskim gostima postao navika, protekle godine je boravilo 210.00 gostiju koji su ostvarili 1,1 milijuna noćenja, rekao je Marijan Stopfer, dodavši kako punu turističku sezonu Biograd započinje s manifestacijom Slovenski vikend a završava s Biograd Boath Showom.

Sve to možete pronaći u koljevki obiteljskog i nautičkog turizma srcu Jadrana u Biogradu na Moru.

  • Čisto more, lijepi krajolici i stupanj osobne sigurnosti uvijek osvajaju strane turiste, tvrdi Tadej Slapnik, bivši slovenski državni tajnik.

Predsezona u Biogradu je za poželjeti, Biograd očito ima formulu za uspjeh.

  • Državne granice su samo u glavi, za turizam, feštanje i ljubav nema granica, rekao je Janko Kos koji je u četvrtom mandatu gradonačelnika Žaleca, koji je poznat po jedinstvenoj Fontani piva za degustiranje.

Rekreacija i zabava za cijelu obitelj

Uz veliki broj svakodnevnih atraktivnih događanja usmjerenih na aktivni odmor i dobru zabavu za cijelu obitelju noćnim satima u Ribarskoj luci samostalne koncerte je održala već spomenuta Crvena jagoda te Cambi, Dalmatino, slovenski Mordijani, dok je Slovenski vikend zatvorio svevremenski Tomislav Bralić i Intrade. Program je svakodnevno vodila Branka Pelicarić, novinarka Radio BNM-a.
Feštari su pjevali, plesali, ljubili se i pili, a poneki su usprkos promjenjivom vremenu ostali sve do zore, uvjerljiva je Vlasta, feštarica, slovenska partijanerica s otoka Pašmana.
Velimir Brkić

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA