30. listopada 2023.

Putopisno predavanje Gorana Blaževića u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru

U Mjesecu hrvatske knjige Gradska knjižnica Biograd na Moru ugostila je putopisca i pustolova Gorana Blaževića. Goran je već nekoliko puta gostovao u knjižnici, a ovaj put pričao je o svom putovanju biciklom od Senegala do Ceute.

Publika je imala priliku čuti s čime se sve Goran susreo na svom zahtjevnom i teškom putovanju dugom 3.500 kilometara od Senegala do Ceute, jednom od tri migracijske rute koju afrički narodi koriste kako bi došli do Europe. Konstantna borba s jakim vjetrom, velike vrućine i nedostatak hrane nisu ga obeshrabrili da odustane od svog nauma, nego upravo suprotno, sve to naučilo ga je da prihvaća stvari te da se jednostavno treba prepustiti.

Predavanje je završio jednom anegdotom koja mu se dogodila u Mostaru na povratku u Hrvatsku. Naime, kada je autobus stao na autobusnom kolodvoru u Mostaru, Goran je izašao iz autobusa gdje ga je dočekala nekolicina mladića od kojih je dobio batine, ne znajući kojim povodom. Tek kasnije u razgovoru s jednim putnikom iz autobusa saznao je kako ih je svojim izgledom podsjetio na migranta, jer je imao turban na sebi te je dosta potamnio zbog velikog izlaganja suncu tijekom njegove pustolovine biciklom.

Unatoč tome lošem iskustvu u Mostaru kao i teškoćama s kojima se susreo prilikom povratka kući (zbog početka COVID-a i zatvaranja granica), Goran smišlja i planira svoja daljnja putovanja, a mi jedva čekamo čuti nove pustolovine s dalekih destinacija!

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA