17. listopada 2023.

Opća bolnica Šibenik na gubitku: njihov ortoped na posao prelazi u Specijalnu bolnicu u Biogradu

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru zaposlila je još jednog ortopeda: dr.med. Danijel Pilipac za nekoliko će dana početi raditi u ovoj bolnici, a kuriozitet je da i on, poput ortopedâ koji na posao u biogradsku bolnicu dolaze iz Splita, ne živi u Biogradu.

- Njega smo „povukli“ iz Opće bolnice Šibenik. I on će putovati na posao – kaže Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu.

S liječnikom iz OB Šibenik će biogradska bolnica imati 14 ortopeda, za što ravnatelj Kutleša kaže da je optimalno.

- Za veći broj operacija nemamo ni prostor – kaže ravnatelj koji je uveo poslijepodnevne smjene za operacije, pa je tako lani napravljeno 1.639 operacija, a ove godine do kraja rujna napravljeno ih je 1.209. Evidentno je da će brojka do kraja godine premašiti lanjsku.

Najčešće operacije su ugradnja endoproteze koljena i endoproteze kuka, na koje se čeka između šest mjeseci i godinu dana, a slijede ih artroskopije koljena i ramena, na koje se čeka najmanje četiri mjeseca.

Četiri splitska ortopeda, Darko Sršen (koji je bio voditelj Odjela za ortopediju KBC-a Split), Josip Vidović, Mate Bašić i Matej Jelović do posla i natrag prevaljuju 240 kilometara, nakon što se ortopedija u Splitu raspala. U biogradskom timu je i anesteziolog koji na posao putuje iz Sinja, a u ispomoć dolazi i dvoje anesteziologa iz zadarske Opće bolnice, te jedan iz Knina.

Kutleša, unatoč situaciji u kojoj se na dnevnoj bazi strahuje da netko „ispadne iz stroja“, kaže kako će spremni dočekati smjenu generacija. Na listi čekanja za operaciju je oko 1.700 pacijenata, a na prvi ili kontrolni pregled čeka gotovo isti broj ljudi, zbog čega je Specijalna ambulanta za ortopediju Biograd otvorila ambulantu u županijskom Domu zdravlja u Splitu. Do toga je došlo kada je statistika pokazala da 55 posto svih operiranih pacijenata dolazi izvan Zadarske županije, od čega 35 posto dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije.

Govorite o smjeni generacija, koliko liječnika ortopeda će otići u mirovinu?

- Jedna liječnica već je u mirovini, no produžili smo ugovor na još godinu dana. Troje će ih dogodine steći pravo na mirovinu. Zbog toga imam dva specijalizanta koji bi se za godinu ili najkasnije dvije trebali vratiti i početi raditi u bolnici. To nam daje nadu za budućnost. Operacije se rade i poslijepodne, pritisak je enorman. Dolazak ortopeda iz Šibenika nam je značajan. Dr. Danijel Pilipac je „gotov“ ortoped, kod nas je već dolazio u operacijsku salu na asistencije u našim inovativnim operacijama, tako da on odmah ulazi u posao – kaže ravnatelj ove zdravstvene ustanove u kojoj se dnevno napravi 12 operacija. Bolnica ima samo dvije operacijske sale. Unatoč uvjetima u objektu izgrađenom prije 87 godina, uvedene su nove metode za što su liječnici prošli edukaciju.

- Neke operacije mogle su se raditi samo u Zagrebu ili Lovranu, no sada smo uz bok ovim centrima. Osim endoprotetskih zahvata na kukovima i koljenima, koji su najviše zastupljeni u djelatnosti ortopedije, povećan nam je broj operacijskih zahvata na polju sportske ortopedije koja uključuje artroskopiju koljena sa šivanjem meniska, rekonstrukciju prednjeg i stražnjeg ligamenta, te zahvate stabilizacije patele. Radimo i artroskopiju ramena sa stabilizacijom i rekonstrukcijom tetiva, artroskopiju gležnja, minimalno invazivne zahvate ispravljanja deformiteta prednjeg dijela stopala, totalne endoproteze ramena, te zbrinjavanje koštano-zglobnih infekcija prema smjernicama Evropskog društva za koštano-zglobne infekcije za koje su odobrena izvanredna novčana sredstva od strane HZZO-a – nabrojao je Kutleša, istaknuvši da je cilj da ova bolnica postane Referentni centar za ortopediju.

- Kontinuirano ulažemo u edukacije svih djelatnika, znači ne samo liječnika specijalista, već i medicinskih sestara i tehničara, te fizioterapeuta. Na edukaciju idu u Leuven u Belgiju, te u Barcelonu, za minimalno invazivni pristup u Basel u Švicarsku, dok se fizioterapeuti dodatno educiraju za rad s djecom s deformitetima kralježnice – istaknuo je Kutleša.

Bolnička zgrada čeka rekonstrukciju i proširenje, za što je napravljen projekt, no potreban je europski novac za obnovu. Za sada se bori s listom čekanja od 1.700 pacijenata za operaciju i činjenicom da 55 posto pacijenata, nakon raspada splitske ortopedije, u Biograd dolazi s područja koja su izvan Zadarske županije.

Izvor: Zadarski.hr

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA