15. listopada 2023.

Kreće veliki projekt LDC-a kod Biograda na Moru

Prije nekoliko godina oko izbora lokacije za izgradnju distribucijsko-logističkog centra za voće i povrće na zadarskom području vodio se pravi rat. Više lokalnih samouprava lobiralo je da on bude smješten na njihovom području, a sada je jasno gdje će se vrijedan projekt za tamošnju proizvodnju dogoditi.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je da je zaprimilo zahtjev i da će idućih 30 dana prikupljati mišljenja o utjecaju ovog projekta na eko-sustav lokacije, a to je područje Biograda na moru.

Nositelj investicije biti će županija, a projekt će se nalaziti na površini od oko 26.000 četvornih metara, unutar gospodarske zone Jankolovica.

Prema idejnom projektu, predviđena je izgradnja objekta s prostorom za prihvat i razvrstavanje, sortirnicom i skladišnim komorskim prostorom. Ukupan kapacitet komora bit će 3080 tona, dok je s obzirom na proizvodnju na području županije predviđena ukupna količina za skladištenje od gotovo 10.000 tona godišnje.

Na području županije uzgaja se desetak vrsta voća i dvadesetak vrsta povrća čiji je rok čuvanja od jednog ili dva tjedna do pola godine.

Zbog blizine turističkih naselja očekuje se brži protok roba i da će hladnjače biti korištene kao pomoć za kratkoročno skladištenje, te da maksimalni predviđeni kapaciteti neće biti korišteni.

Procjena je i da će se oko 10% voća i povrća u postupku sortiranja izdvojiti kao neprimjereno za plasman na tržištu, te će se za takve artikle omogućiti linija za proizvodnju oko 240.000 litara soka. U projektu se navodi i procjena da će sortirnica i pogon za preradu soka biti u “pogonu” 75 dana godišnje. Projekt predviđa i instalaciju solarne elektrane.

Autor: Marija Brnić - Poslovni dnevnik

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA