13. listopada 2023.

Po iznosu potpore ističu se općine Stankovci i Lišane, a prednjači jedan Grad

U Zadarskoj županiji Grad Biograd prednjači po iznosu stipendija koje isplaćuje studentima. Osim Biograda, koji studentima mjesečno isplaćuje čak 200 eura, po visini stipendije ističu se općine Stankovci i Lišane Ostrovičke, koje redovne studente stipendiraju sa 130 eura mjesečno. Desetak eura manje iznosi stipendija Grada Zadra, namijenjena studentima koji studiraju izvan mjesta prebivališta.

Sufinanciranje prijevoza
Grad Biograd studentima isplaćuje stipendiju u iznosu od 200 eura, što je značajno povećanje u odnosu na lani, kada je stipendija iznosila 700 kuna, odnosno nešto manje od 93 eura. Osim studentskih stipendija, Grad Biograd učenicima Osnovno škole Biograd na Moru isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć za nabavu radnih bilježnica, zbirki zadataka, kutije za tehnički, likovne mape i atlasa.

Prošle godine Grad je za tu namjenu isplaćivao iznos od 700 kuna, a ove godine na prijedlog gradonačelnika taj bi iznos trebao biti 200 eura, no o točnom iznosu na sljedećoj sjednici odlučit će Gradsko vijeće.
Općina Lišane Ostrovičke studente će ove godine stipendirati sa 130 eura, dok je na početku mandata taj iznos bio 80 eura. Općina je, uz to, roditeljima osnovnoškolaca prilikom upisa u školsku godinu uplatila 70 eura po djetetu za nabavku školskog pribora.

– Povećanje stipendija posljedica je odricanja novčanih naknada koje se isplaćuju vijećnicima. Naime, vijećnici Općine Lišane Ostrovičke imaju novčanu naknadu od 1 euro, a ranije je naknada iznosila 70 eura, istaknuo je nezavisni načelnik Općine Lišane Ostrovičke Zvonimir Mijić.

Iako još nije poznat točan iznos stipendije koju će Općina Stankovci redovnim studentima isplaćivati ove akademske godine, lani je visina stipendije za 23 studenta iznosila 132,72 eura. Općina Stankovci uz to, kao i prošle godine, sufinancira i prijevoz učenika srednje škole, kao i radne bilježnice i mape za likovnu i tehničku kulture za učenike osnovne škole.

Dvostruko za deficitarna zanimanja
Općina Privlaka redovnim studentima i srednjoškolcima odlikašima isplaćuje stipendije o čijem će broju i iznosu odlučiti načelnik Općine, a raspisivanje natječaja očekuje se početkom studenog. U akademskoj godini 2022./2023. Općina Privlaka odobrila je 10 novih stipendija i 10 stipendista je nastavilo primati stipendiju bez ponavljanja natječajnog postupka jer su upisali narednu godinu bez ponavljanja. Stipendija Općine Privlaka iznosi 106,18 eura (800,00 kuna).

Općina Pašman stipendira studente i učenike deficitarnih zanimanja, a dosadašnjih godina stipendije su isplaćivane svima koji su se prijavili na natječaj.

– Ove godine podignuli smo stipendije s dosadašnjih 500 kuna na 100 eura, te se taj iznos primjenjuje i na dosadašnje stipendiste kojih je u ovom trenutku 25, naglašava Domagoj Pedišić, viši stručni suradnik za opće, komunalne i pravne poslove Općine Pašman.

Poput Općine Pašman, i Grad Benkovac studente stipendira sa 100 eura, dok za dva deficitarna zanimanja nude dvostruko veću stipendiju.

– Od prošle godine, zbog osiguravanja kadra u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić Bubamara Benkovac, kojem je osnivač Grad Benkovac, raspisuje natječaj za dva deficitarna zanimanja, defektolog i edukacijski rehabilitator.

Na prošlogodišnji natječaj, nažalost, nije bilo prijava takvih studenata, premda Grad Benkovac za studente koji se obrazuju za navedena zanimanja osigurava mjesečni iznos stipendije od 200 eura, dok je za ostale studente mjesečni iznos stipendije 100 eura, ističe Mile Marić, viši savjetnik za društvene djelatnosti Grada Benkovca.

Iako ističe da je interes za stipendije Grada Benkovca dobar, Marić kazuje kako u posljednjih nekoliko godina većina studenata nastoji osigurati pravo na državnu stipendiju, koja je u puno većem mjesečnom iznosu.

Tako je od ukupno 65 studenata koji su se lani prijavili na natječaj Grada Benkovca, njih 18 je ostvarilo pravo na državnu stipendiju, tako da su odustali od stipendije Grada Benkovca. Lani je, tako, u konačnici dodijeljeno ukupno 36 studentskih stipendija, od toga četiri stipendije za brucoše, a 32 stipendije za više godine studija.
Što se učeničkih stipendija tiče, Grad Benkovac natječaj za to ne raspisuje od školske godine 2020/2021.

Provođenje natječaja
Općina Poličnik redovne studente stipendira u iznosu od 100 eura mjesečno, a obično svake godine financiraju 50-ak redovnih studenata. Natječaj za tekuću akademsku godinu još je u tijeku, a isplata kreće u studenom ili prosincu. Općina Poličnik početkom godine iznos stipendije povećala je sa 66,36 eura (500,00 kn) na 100 eura. Osim toga, Općina Poličnik stipendira i srednjoškolce koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, i to u iznosu od 66,36 eura mjesečno.

Općina Bibinje isplaćuje stipendije za sve redovne studente, kojih je protekle godine bilo ukupno 68. I ondje je natječaj još u tijeku, a točan iznos i broj stipendija utvrdit će se odlukom načelnika po završetku natječajnog postupka.

– Općina Bibinje isplaćuje stipendije redovnim studentima koji studiraju na području Zadarske županije 663,61 euro, dok studentima koji studiraju u ostalim županijama isplaćuje 929,06 eura stipendije, odnosno nekadašnjih pet ili sedam tisuća kuna godišnje, ističe Šime Sikirić, viši stručni suradnik za opću upravu Općine Bibinje.

Općina Starigrad redovne studente stipendira od akademske godine 2006./2007., a odluka o iznosu donosi se svake godine ovisno o financijskim mogućnostima Općine Starigrad.

– Mjesečni iznos stipendije od akademske godine 2019./2020. iznosi 750 kuna, odnosno 99,54 eura. U prošloj akademskoj godini imali smo 11 stipendista, a broj stipendista i mjesečni iznos stipendije za ovu akademsku godinu bit će poznati nakon provedenog natječaja, ističe Marin Čavić, načelnik Općine Starigrad.

Pri tom Čavić naglašava da se stipendije i drugi oblici potpore dodjeljuju s namjerom pružanja novčane nagrade za podmirenje troškova vezanih uz školovanje i studiranje, čime se potiče, motivira i omogućuje što većem broju stipendistica i stipendista uspješno stjecanje akademskog obrazovanja, a u korist razvoja Općine Starigrad.

Jednokratne naknade
Općina Novigrad lani je stipendirala 25 studenata, a stipendija je iznosila 51 euro mjesečno, dok će se odluka o visini potpore za tekuću akademsku godinu donijeti naknadno. Podjednak iznos stipendije isplaćuje i Općina Škabrnja, koja studente stipendira u jednokratnom iznosu od 200 eura. Prošle godine studentima su isplaćivali 1.000 kuna, a u Općini ističu da imaju preko 35 redovnih studenata.

Jednokratnu stipendiju, osim Škabrnje, isplaćuje i Općina Polača. U akademskoj 2022/2023 isplatili su dvije godišnje jednokratne novčane naknade u iznosu od 232 eura po redovnom studentu te 133 eura za izvanredne studente.
Općina Galovac, u skladu sa svojim skromnim proračunskim mogućnostima, do sad nije mogla stipendirati učenike i studente. Grad Zadar ove školske, odnosno akademske godine, isplaćuje ukupno 356 učeničkih i studentskih stipendija, a u proračunu je za to osigurano 400 tisuća eura.

Lani je Grad Zadar raspisao natječaj za 145 novih stipendija od kojih 40 stipendija za učenike srednjih škola, od toga 20 za učenike srednjih škola koji se školuju za strukovna zvanja, 50 za studente prve godine studija i 55 za studente viših godina studija, od toga za deficitarna zvanja dodjeljuje se 20 stipendija studentima prve godine i 20 studentima viših godina.

Nagrada izvrsnosti
Stipendija za učenike iznosi 53,09 eura (400,00 kn) mjesečno, za studente koji studiraju u mjestu prebivališta 92,91 eura (700,00 kn), za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta 119,45 eura (900,00 kn). Najveće stipendije Grad Zadar isplaćuje studentima koji se školuju za deficitarna zvanja, i to u iznosu od 146,00 eura (1.100,00 kn) mjesečno. Osim toga, Grad Zadar može dodijeliti i jednokratne financijske potpore.

– Stipendijama Grada Zadra želi se nagraditi izvrsnost zbog čega je glavni kriterij za dobivanje stipendije uspjeh u školi odnosno na fakultetu te se stipendiraju ponajprije izvrsni učenici i studenti dok je socijalno-imovinsko stanje samo korektivni faktor, naglašava voditeljica odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom Grada Zadra, Ivana Dadić.

Za studente slabijeg imovinskog stanja, Grad Zadar u suradnji s OTP bankom od 2011. godine dodjeljuje od 10 do 15 stipendija za redovite studente, a sredstva za isplatu stipendija u iznosu od 10.617 eura (80 tisuća kuna), OTP banka svake godine donira Gradu Zadru. Stipendije iznose 92,91 eura (700,00 kn) za studente koji studiraju u mjestu prebivališta te 119,45 eura (900,00 kn) za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta.

Izvor: ZadarskiList

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA