06. rujna 2023.

U Biogradu uskoro dvije reprezentativne muzejske zgrade?

Zavičajni muzej Biograd na moru, u kojemu se nalazi vrlo vrijedna zbirka predmeta s potopljenog broda pokraj otočića Gnalića iz 16. stoljeća, pripremio je dva projekta obnove i rekonstrukcije. Prvi predviđa obnovu i rekonstrukciju muzejske zgrade, dok se drugim planira u općinskoj zgradi pokraj bivšeg benediktinskog samostana uređenje prezentacijskoga centra pomorske i ribarske baštine.

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća traju istraživanja broda potopljenog pokraj otočića Gnalića. Dio vrijednih nalaza brodskog tereta izložen je u biogradskom Zavičajnom muzeju, a s morskog je dna izvađeno oko 50 tisuća predmeta, koji se nalaze po depoima brojnih muzejskih ustanova.
- I čekaju temeljitu obnovu i rekonstrukciju muzeja za što je napravljen cjelovit projekt koji je prijavljen na natječaj koji je raspisalo mjerodavno ministarstvo i sada upravo čekamo okončanje tog natječaja i vidjet ćemo jesmo li prošli i ako bude sve u redu imat ćemo jedan suvremeni muzej kakav zaslužuje ne samo zbirka "Teret potopljenog broda"nego i druge zbirke - arheološka, galerijska i sve ono što krije u sebi Zavičajni muzej Biograd na moru, kaže nam ravnatelj Dražen Samardžić.

Nađe li se izvor financiranja bit će mjesta i za drugu građu koja svjedoči o pomorstvu i ribarstvu biogradskog kraja. Riječ je o interpretacijskom centru koji bi se smjestio u zgradi Grada Biograda pokraj nekadašnjeg benediktinskoga samostana.
- Želja nam je bila pokazati značaj i ulogu koju je imalo pomorstvo i ribarstvo na prostoru nekadašnje Općine Biograd, tako da smo predmete otkupili i oni se trenutačno nalaze na restauraciji i konzervaciji, ali onoi što je važno napomenuti, projekt je kompletno napravljen i samo se traže izvori financiranja, dodaje Samardžić.

Jedan od načina financiranja koji se spominje je i kroz Nacionalnu mrežu lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu u sklopu Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo.

Izvor: Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA