28. siječnja 2023.

Noć muzeja obilježena u biogradskom Zavičajnom muzeju

Kao i ranijih godina ova se manifestacija redovito obilježava u našem gradu i to u organizaciji Zavičajnog muzeja grada Biograda. Moto ovogodišnje manifestacije je „Muzeji su važni“, a mi dodajemo, nama su i posjetitelji jednako važni, kaže Draženko Samardžić ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja.

Stoga se svi trudimo da to veliko kulturno blago približimo što većem broju naših žitelja, a Noć muzeja je svakako prilika da to sprovedemo u djelo. Evidentno je naime da takva manifestacija ipak rezultira boljom posjećenošću nego inače, te ju svakako treba nastaviti i dalje podržavati, točnije sudjelovati u njoj.

Grad Biograd i njegova bogata kulturna baština koju čuva ovaj muzej više je nego impozantna. Ovom prilikom valja spomenuti da je biogradski Zavičajni muzej osnovan još 1969. godine. Od tada do danas može se pohvaliti arheološkom zbirkom, povijesnim odjelom, zbirkom umjetničkih slika, te jedinstvenom zbirkom „Teret s potopljenog broda iz 16 stoljeća“.

Od postojećih više od 50.000 predmeta, izložen je samo dio, oko 950 predmeta. Oprema i inventar broda od neprocjenjive su vrijednosti i sastoje se od unikatnih predmeta, kakvi su rijetko gdje još sačuvani. Jedan od primjera je i bala svilenog damasta dugačka 54 metra, te niz drugih jednako vrijednih eksponata.

Možemo kazati da Zavičajni muzej oživljava bogatu povijest ovoga kraljevskog grada i prenosi svakom posjetitelju dio kulturne baštine grada Biograda ali i njegove okolice. Posjetitelji ovogodišnje manifestacije Noć muzeja bila je prilika za mnoge domaće žitelje ali i posjetitelje susjednih mjesta da naprave „đir“ te malo detaljnije razgledaju pojedine postave i izloške.

U samom prizemlju još uvijek se može razgledati izložba Likovne udruge Art Foruma iz Zadra, a na kojoj sudjeluje 35 umjetnika s ukupno 45 izloženih radova u različitim slikarskim tehnikama.
Ponuđeno je i razgledanje stalnog arheološkog postava koji se sastoji od prapovijesne, antičke, ranokršćanske i srednjovjekovne zbirke. No posebno zanimanje kao i ranije privlači teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća koji dominira čitavim prostorom prvog kata muzeja.

Tu je i bogata likovna zbirka, koja prezentira umjetničke slike, skulpture, grafike i crteže. No posebnost su svakako i stalne izložbe kao primjerice „Biograd na moru, prijestolnica i krunidbeno mjesto hrvatskih vladara“, te „Biograd na moru koncem 19. i prvoj polovini 20. stoljeća“.

U takozvanom glagoljaškom kutku smještena je zbirka kamenih glagoljaških odljeva i glagoljaške pisane građe. Puno je još toga što nismo spomenuli no što svakako valja razgledati, ako ne ovom, onda nekom drugom prilikom svakako. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA