23. siječnja 2023.

'Moja planina' Tatjane Šavorić

U gradskoj knjižnici grada Biograda, održano je još jedno u nizu zanimljivih predavanja i predstavljanja knjige, kakva su česta u ovom prostoru.

Ovaj put upriličen je susret s Tatjanom Šavorić, planinarkom i alpinisticom, koja je svoja iskustva rado podijelila sa posjetiteljima. Naime, uoči treće godišnjice otkako je krenula na svoj najduži put pješice, Tatjana je u biogradskoj Gradskoj knjižnici održala promociju svoje knjige „Moja planina“, a u kojoj su zapisi i bilješke pretočene u priče s ovog zanimljivog putovanja. Jer riječ je o prvoj hrvatskoj dugometražnoj stazi i svaka pojedinost toga planinarskog pothvata zaslužuje biti zabilježena.

Zapravo „Moja planina“ jedna je vrsta planinarskog dnevnika, a istodobno je i putopis i vodič gdje Tatjana opisuje svoj put dug 1.100 kilometara, od najjužnije kopnene točke Hrvatske, pa sve do Istarskog poluotoka Kamenjak, poznatiji kao Via Adriatica Trail.

Prva je žena koja je u zimskim uvjetima prehodala Via Adriatica Trail, te ne čudi što je za njezino gostovanje u Biogradu pokazano veliko zanimanje. Između ostalog Tatjana je na zanimljiv način opisala brojne situacije s kojima se susretala na putovanju dugom mjesec i pol dana, te istakla osobe koje su joj pomogli u savladavanju uglavnom tehničkih, prehrambenih i smještajnih prepreka, odnosno poteškoća. No sve je to vrijedilo, jer je to posebno iskustvo koje treba i vrijedi doživjeti.

Uz već poznate posjetitelje događanja i biogradskoj knjižnici ovom prilikom bilo dosta onih koji su htjeli čuti nešto više o Tatjaninoj avanturi jer su i sami ljubitelji planine i pustolovine i to su planinari iz Zadra, Šibenika i Biograda. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA