01. studenoga 2022.

Vijenac i svijeće uz blagdan Svih svetih

Blagdan Svih svetih u gradu Biogradu već se tradicionalno obilježava polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom…. Jer blagdan Svih svetih je dan kada Katolička crkva slavi sve kanonizirane svece, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani.

Ovaj dan koji se slavi 1. studenog u Republici Hrvatskoj državni je blagdan i neradni dan. Kako je uz njega usko vezan i Dušni dan koji se obilježava 2. studenog, a koji se povezuje sa štovanjem pokojnika, ne čudi činjenica što se za te dane posjećuju groblja i polažu vijenci i cvijeće, te pale svijeće uz prigodne mise i molitve.

Tako su i običaji u našem gradu uglavnom obilasci groblja, molitve, plaćanje misa za pokojnike, te odredi oprosta i slično. I ovom prigodom kod Centralnog križa na biogradskom Gradskom groblju predstavnici Gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom, predsjednicom GV Ivanom Stamičar, te stranačkim predstavnicima položili vijenac i zapalili svijeće obilježavajući ove dane spomena i sjećanja. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA