31. listopada 2022.

Dalmacija u oku i objektivu Roberta Šangulina-Fjake

"Lipota svakoga škoja, grada, sela, svake ribarske kuće, jednakom toplinom zrače po suncu, noću, i u svanuće…". To je samo jedna rečenica iz pjesme biogradske pjesnikinje Radice Vrančić za koju joj je inspiracija bila fotografsko stvaralaštvo večerašnjeg autora izložbe u Zavičajnom muzeju Roberta Šangulina-Fjake.

O izložbi poznatog biogradskog fotografa Roberta Šangulina govorili su Tonči Jeličić iz biogradske Gradske galerije, ravnatelj muzeja Draženko Samardžić i Milan Šangulin direktor "Biograd Boat Show-a" biogradske "Ilirije" što je i bio povod organiziranja ove izložbe.
U prepunom prostoru Zavičajnog muzeja moglo se vidjeti i uživati u gotovo nestvarnoj ljepoti pojedinih Robijevih djela što su posjetitelji itekako prepoznali. Iz priloženog je jasno da se autor ne bavi fotografijom „od jučer“ već je njegov dugogodišnji rad ali dakako i talent taj koji daje rezultate.

Kada 2002. godine ulazi u profesionalne vode i potpisuje prvi profesionalni ugovor kao "set photographer" na projektu belgijske TV kuće VTM, na kome radi kao profesionalni skiper i fotograf, u Kornatskom arhipelagu bilježi i prve značajnije fotografije.
Fotografije su to koje su obišle svijet, a prezentirane su u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj, te vlasnici njegovih fotografija postaju glumci, muzičari, missice, pisci, ministri, te ostale medijski eksponirane osobe, iz navedenih država koje su sudjelovale u snimanju VTM projekta.

Redaju se potom samostalne i skupne izložbe, a svakako vrijedi kazati da je 2010. godine nagrađen srebrnom plaketom na 15. međunarodnoj izložbi "Otok i more". Samozatajni Robi, (kako ga u našem gradu svi zovu) nerado govori o uspjesima, najradije govori i radu, stvaranju, jer to je njegova opsesija, njegova ljubav, život.
Njegove umjetničke fotografije najbolje to potvrđuju i bez puno riječi, te se nadamo da će i nadalje biti tako. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA