05. listopada 2022.

Večer u knjižnici sa spisateljicom Magdalenom Mrčela

Susret sa splitskom spisateljicom Magdalenom Mrčela bila je bez sumnje, zanimljiva i prije svega ugodno provedena večer u biogradskoj Gradskoj knjižnici.

Gošća večeri Magdalena Mrčela rođena je Splićanka, majka, diplomirana profesorica hrvatskog i latinskog jezika i književnosti, te ljubiteljica nogometa. Tako je gošću večeri nazočnim posjetiteljima predstavila Tihana Jurišić ravnateljica biogradske Gradske knjižnice.

Njezin stvaralački opus već do sada obuhvaća dva romana za djecu i mlade, a to su: Kako je Flegmarin postao kapetan i Dnevnik 4.a, zatim zbirke poezije Kvadratna jednadžba, te dvaju romana za odrasle o kojima je danas riječ.

Oba romana „Između“ i „Osvetnici“, svaki za sebe posebno intrigantan poznati su po svojoj teškoj tematici, no istovremeno i romani koji upozoravaju, tjeraju na analizu, razmišljanje…I dok u ovom prvom „Između“ koji se svrstava u psihološke jer tematizira samoubojstvo, a radnja se odvija u prostoru gdje dolaze sve mrtvi, i gdje svi imaju priliku analizirati gdje su i što krivo učinili, (ili nisu a mogli su) prije konačnog odlaska (na neko za njih određeno mjesto), svakako je više nego intrigantno i zanimljivo, postavljeno upravo onako kako bismo se i sami zapitali.

Dok se primjerice u romanu „Osvetnici“ čija radnja se događa u zatvoru i čiji likovi su uglavnom osuđenici, a koje za učinjene zločine zapravo nitko i ne može kriviti. Priče su to koje valja pročitati, pokušati razumjeti, izvući neke pouke i jednostavno prihvatiti kao dio našeg okruženja i naših života.

Jer svijet bez sumnje nije ružičast, svjedoci smo tomu svakog dana, a ako o tome ne progovorimo i ne prihvatimo kao neminovnost, koja se događa i nama i svud oko nas, ne znači da smo pridonijeli boljitku našeg življenja. Stoga o teškim temama itekako treba govoriti, kako bi pomogli, upozorili ili barem djelomično osvijestili mlade ljude, da opasnosti koje ih vrebaju na svakom koraku, zaključak je razgovora na tu temu. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA