25. rujna 2022.

Svi "gušti" kulinarstva u Centralnom parku

Šarenilo boja, mirisa i okusa, te druženje uz slasne zalogaje biogradskih srednjoškolaca bilo je jučer posebno obilježje biogradskog Centralnog parka. Prepoznali su to ljubitelji dobre „spize“ i uskoro se u gradskom parku dogodio pravi "mouving" od posjetitelja, kušača delicija, i dakako dobrog raspoloženja koje uz to ide.

Za ovu manifestaciju, koju je upriličila Turistička zajednica grada i Srednja škola grada Biograda povod je bio obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja. Tako je upriličen „Fish & Wine festival“ koji je uključio učenike i profesore biogradske srednje škole, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, točnije širu društvenu zajednicu.

Za tu prigodu učenici prvog, drugog i trećeg razreda škole, smjera kuhar i konobar pripremili su sa svojim mentorima prvi festival jela i pića za kako se ono kaže „prste polizat“ i dakako adekvatno zaliti. Jer dobro je znati da uz svaku određenu namirnicu ide i odgovarajuće piće, koje se kako često čujemo od stručnjaka „sljubljuje“ s određenom namirnicom, a sve to znaju i naši mladi konobari.

Ova manifestacija upriličena je sa ciljem promoviranja lokalne gastronomije i upotrebe lokalnih proizvoda, točnije autohtonih namirnica, koje su proizveli i donirali domaći OPG-ovi, kazala nam je Nives Jeličić direktorica Turističke zajednice grada Biograda. Rezultat je to dobre suradnje s proizvođačima i školom koja obrazuje stručne kadrove, a da je ta suradnje vrlo uspješna to najbolje potvrđuje i ovaj festival koji je pokazao najviše domete u pripremanju vrhunskih jela, te se i škola i učenici mogu s pravom nositi s najvećim izazovima ove struke.

Dio ove uspješne manifestacije čine i učenici drugog razreda smjera ekonomisti, koji u sklopu predmeta Društveno odgovorno poslovanje, educirati lokalne proizvođače o mogućnostima otvaranja i širenja vlastite djelatnosti a pod vodstvom nastavnice Inke Batur.

Posebno zanimljive su bile i brošure o odgovornom postupanju s otpadom, zdravoj prehrani i kretanju, te drugim činiocima za očuvanje zdravlja. Valja još kazati kako vrijednu ekipu srednjoškolskih nastavnika i profesora, mentora, koji su uz nastavnicu Batur „odradili“ ovo događanje čine: Petar Jureško, Marin Banović, Josipa Labar, Kristijan Pezelj, Inka Batur i Petra Zrilić.

Svakako su za uspjeh manifestacije zaslužni partneri, sponzori a to su: Bure Cash and Carry, Jadran Tuna, Vinogradi Volarević, Vina Diklić, Neta-tvornica mreža, Testament vinary, Zlatne ruke d.o.o. i Mormora d.d.

Što još reći o ovoj manifestaciji učenici i profesori zadovoljni jer pokazalo se da je to bio pun pogodak, a posjetitelji ne treba ni govoriti jer fotografije govore sve. Mladi konobari koji su se slikali sa svojom profesoricom oduševljeni uspješnim predstavljanjem kazali su kako su već odradili praksu i ovo im nije nikakvo „vatreno krštenje“ kako bi se u prvi mah pomislilo. Uostalom evidentno je da su se svi sudionici višestruko su se iskazali i na tome „kapa dolje“.

Što su sve pripremili vidljivo je na posebnoj tabeli, te je samim tim očito sve jasno. Ovo uspješno događanje u Centralnom gradskom parku posjetio je i biogradski gradonačelnik Ivan Knez te kazao kako je vidljivo da je sve vrhunski odrađeno te da učenici i njihovi mentori očito dobro znaju svoj posao. Raduje saznanje da škola obrazuje vrsne nadarene i sposobne učenike koji su ponos škole i grada, a dok je tako nema straha za mlade stručne kadrove u našem gradu. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA