26. rujna 2022.

U spomen i sjećanje na biogradsku klapu "Tramuntana"

Zadnja ovoljetna izložba u Zavičajnom muzeju grada Biograda, bila je prava "fešta" od glazbe, uspomena, sjećanja i sentimenta, jer bio je to homage omiljenoj biogradskoj klapi "Tramuntana".

Sasvim zasluženo ova klapa slovi za naj uspješniju klapu grada Biograda, te nam je velika čast što vam danas kroz glazbu i fotografije možemo predstaviti dio njezinog plodnog stvaralaštva, kazao je prilikom otvaranja izložbe ravnatelj biogradskog muzeja Draženko Samardžić. To stvaralaštvo bilo je doista vrijedno jedne takve izložbe, pa i više. Najbolje to potvrđuju izložbeni materijali, fotografije, isječci iz novina, audio snimke, te diplome i brojne nagrade i priznanja osvojenih u periodu od osnutka klape od 1968. godine do 1978. godine, odnosno uspješne desetogodišnjice njihovog rada.

Ovdje svakako valja kazati kako je kruna njihovog uspjeha pobjeda na V. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 1971. godine kada klapa "Tramuntana" iz Biograda osvaja prvu nagradu stručnog žirija i pobjednički Zlatni štit Omiškog festivala. Ovu iznimno raspjevanu biogradsku klapu sačinjavali su Joško Krvavica, Neven Grgić, Boško Pelicarić i Zvonko Santini, dok su im se nešto kasnije pridružile i ženske članice Svitla Horvaćanin i Melita Babić-Ajduković.

Postavljanje ove izložbe inicirala je prof. Ankica Grgić supruga pok. Nevena, člana klape, a uz pokroviteljstvo Grada Biograda i Turističke zajednice te velikog angažmana Zavičajnog muzeja i Gradske galerije, koji su učinili odabir i osmislili njezino postavljanje.
Kako su prilikom obraćanja posjetiteljima koji su se okupili u muzeju istaknuli ravnatelj muzeja Dražen Samardžić i dr.sc. Tonći Jeličić iz gradske Galerije, bio je to težak zadatak. Tim prije što je veliki izbori materijala, a svaki za sebe zavrijedio da bude predstavljeno javnosti. Ipak nadamo se da smo uspjeli u napraviti jedan putokaz ove klape, odnosno ponuditi jednu priču o njima i njihovom radu, koji nikako ne smije biti zaboravljen.

Na otvorenju ove izložbe pjesme iz njihovog repertoara pjevala je još jedna uspješna biogradska klapa "Biograjke", a koje su se nakon više godina ponovo okupile samo za ovu priliku, što je još jedan dokaz koliko je bila cijenjena naša "Tramuntana".
Klapi u čast pjesmu je napisala i biogradska spisateljica Radica Vrančić, a koju je ovom prigodom pročitala moderatorica ovog događanja u muzeju novinarka BnM radija Branka Pelicarić.

Posebna gošća ove večeri bila je kako smo već i spomenuli prof. Ankica Grgić, koja je otvorila izložbu, te u kratkom emotivnom obraćanju kazala. Ne, klapa nije mrtva, jer dok je njihovih djela, pjesama i onih koji ih pjevaju poput naših "Biograjki" večeras, oni će živjeti u nama i s nama. A Biograjke su zapjevale što drugo do, skoro bismo rekli, biogradsku himnu, "Soline, Soline", a nakon niza poznatih napjeva mogla se čuti i svima posebno draga Tiridonda, mala bjonda…te se uz zakusku koju je donirala hotelska kuća „Ilirija“ družilo se u muzeju do kasnih sati, uz razgovore, sjećanja, i pjesmu, baš kako bi to i oni htjeli. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA