18. rujna 2022.

Sporazum o suradnji dvaju gradova Biograda i Debica

Grad Biograd i poljski grad Debica potpisali su Sporazum o suradnji, a poljska delegacija je tom prigodom posjetila naš grad.

Domaćin, gradonačelnik Ivan Knez ugostio je poljsku delegaciju na čelu sa gradonačelnikom Debica gospodinom Mariusom Szewezykoma, te nakon protokolarnog djela i razgovora o mogućnostima i načinima suradnje poveo i razgledanje grada.
Gosti i domaćini posjetili su Zavičajni muzej grada Biograda, gdje je upravo postavljena izložba pod nazivom „Portreti Ivana Pavla II. U hrvatskoj umjetnosti i fotografije Papinog pohoda hrvatskoj“. Papa Ivan Pavao II. jest vječni Papa, ne samo po svojoj univerzalnosti, već i zbog svog ovozemaljskog života, koji nam je bio za primjer i to svima na svijetu. Zato, su hrvatski umjetnici doznavši za ideju sjećanja na papu, uzeli kist u ruke i nezaustavljivo ocrtali papin lik. Nije papin lik, odnosno portret, sam sebi svrha, da netko zastane i misli nad slikom, već je on materijaliziran zbog vječnosti, koja je iznad realnog, apstraktnog i drugog ovovremenskog stila.

Ovom izložbom hrvatskih umjetnika odajemo veliku hvalu svemu onome što je papa Ivan Pavao II. učinio za naš hrvatski narod. Izloženi radovi prikazuju papu u različitim tehnikama umjetničkog izraza, što je dobro za samu umjetnost, kao i poticaj mladim generacijama da se pozabave njegovim likom duhom.

Hrvatski umjetnici Veža, NJerš, Turkalj i ostali, vidjeli su vječnu kategoriju u papinom liku bez sustezanja u formi i stilu te su nastala iznimno vrijedna djela koja danas imamo priliku izložiti u Zavičajnom muzeju vašega grada što nas veoma raduje, kazao nam je Ivica Jurjević predsjednik Udruga „Hrvatska Dijaspora“.

Ovu vrijednu izložbu naših poznatih umjetnika doista vrijedi pogledati, a valja naglasiti da ju je upriličio je biogradski Zavičajni muzej i Umjetnička fundacija Jurjević. J.F.

 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA