22. kolovoza 2022.

U zagrljaju priča

Još jednom ovoga ljeta za naše najmlađe ali i one malo starije, Turistička zajednica grada ugovorila je prigodno druženje sa "tetama pričalicama".

Tako je na Narodnom trgu, poznatijem kao Trg Brce, još jednom ove sezone zaživjela bajka, priča, jer bila je to večer pripovijedanja. Priznat ćete, lijepo je sjetiti se bajki, priča, i njihovog utjecaja na odrastanje svih nas starijih, ali ih je isto tako jednako važno prenijeti na naše najmlađe koji za to nažalost danas imaju sve manje prilike. Stoga svaki pokušaj da ih približimo našim malenima, da im dočaramo ne samo priču već i njezine pouke, zaista zaslužuje svaku pohvalu.

Dakako da je druženje sa "tetama pričalicama" kako ih od milja zovemo, bio još jedan poseban ugođaj na biogradskom Narodnom Trgu. Radi se o priredbi pod nazivom "U zagrljaju priča", a tete pričalice koje spominjemo članice su Društva hrvatskih pripovjedača, koje djeluje pod okriljem kreativnog studija "Logos".
Simpatične i darovite pripovjedačice osvojile su srca malih i velikih posjetitelja koji su ih slušali u velikoj tišini i na kraju gromoglasno zapljeskali, jer takav pljesak su svakako i zaslužile. Spomenimo neke od priča koje smo ovom prigodom mogli čuti ali iz njih i nešto naučiti. Tako je priču na filcu "Uljuđeni vuk" za najmlađe posjetitelje koja govori o Vuku koji je htio naučiti čitati, u čemu na kraju uspijeva, no otkrije da je jednako važno i to što je na taj način stekao i nove prijatelje.

Priču je vrlo vjerno predstavila pričalica Jadranka Dunatov. Hrvatsku narodnu legendu pod nazivom "Badnjak kralja Petra Krešimira IV" koji je proveo u biogradskom zaleđu, te potom dao izgraditi benediktinski samostan s bazilikom Sv. Ivana Evanđelista oživjela nam je kroz priču Ivana Zrilić. Potom još jednu hrvatsku narodnu bajku "Busen ružmarina" dočarala je Željana Buljat, dok je priču o djevojci koja oca voli, poput soli, Nina Dokoza. Kroz zen priču "Kako se čuva ljubav" provela nas je maštovito i vjerno Sonja Grgina, i na koncu i zabavnom stilu u Afriku nas je odvela Iva Marinović u priči "Awongalema", koju su djeca odmah prihvatila i na kraju večeri s tim se pozdravom i pozdravljali.

I što reći do Awongalema i vama i tetama pričalicama, jer one su čuvarice priča. A kako kažu svi smo mi bića, satkana od priča. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA