17. kolovoza 2022.

Obilježen blagdan Sv. Roka

Kao i svake godine, izuzev ovih pandemijskih, kada je svako okupljanje bilo onemogućeno, u gradu Biogradu nastavljaju se prigodna euharistijska slavlja. Tako je ovog ljeta nakon blagdana Velike Gospe koji je obilježen prigodnim misama također prigodno obilježen i blagdan Svetoga Roka.

Valja podsjetiti kako je je Sveti Roko bio franjevac, hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge ali i drugih teških bolesti. Stoga ga danas uglavnom spominjemo kao sveca koji j svoj život posvetio brizi oboljelih od kuge, od koje je i sam obolio. Tijekom svoga hodočašća u Rim pomagao je svim potrebitima, a njemu u čast danas su podignute brojne crkve, kapele i oltari.

Toga dana 16. kolovoza služe se brojna bogoslužja koje pohodi veliki broj vjernika. Taj dan i taj svetac u gradu Biogradu ima posebno značenje jer se Sv. Roko slavi i štuje od davnina. U sklopu župne crkve Svete Anastazije, odnosno sv. Stošije djeluje i „Skula“ sv. Roka, a koja brine i o istoimenoj crkvici u Centralnom gradskom parku.

Tako se i na današnji dan već u ranim jutarnjim satima održala misa ispred crkvice, a u poslijepodnevnim procesija sa križem sveca Sv. Roka. Uz članove skule Sv. Roka u procesiji su se uključile i druge bratovštine, a uz molitve na otvorenom i šetnji gradom ovom događaju nazočio veliki broj vjernika, žitelja grada Biograda ali i brojni gosti, turisti.

Među brojnim molitvama tu je i ova: Gospodine priteci mi u pomoć, jer sam slab i siromah, pomozi mi o, Bože. Ti si moj Pomoćnik i Spasitelj Gospodine… Sveti Roko, moli za nas. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih! J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA