09. kolovoza 2022.

Promocija knjige i izložba Vinka Pešića

U prostorijama Zavičajnog muzeja grada Biograda upriličeno je još jedno zanimljivo događanje koje jer ovoga ljeta pobudilo veliko zanimanje domaćih žitelja ali i gostiju.

Riječ je o promociji foto monografije domaćeg autora fotografa dr. Vinka Pešića. Ovaj poznati fotograf i ljubitelj fotografije već desetak godina druži se s fotoaparatom, a svoje je uratke nesebično dijeli sa svojim sugrađanima izlažući ih na izložbama u Zavičajnom muzeju grada Biograda.

Zaslužena monografija koja obuhvaća čitavo stvaralačko razdoblje ovoga, možemo slobodno reći umjetnika fotografije, svakako je i nagrada i obveza, jer tko se jednom združi s aparatom, teško se od njega odvaja, jer on postaje sastavni dio tebe, tvoga života, bivstvovanja…kaže autor.

Predstavljena knjiga je koncipirana kao vremeplov kroz 10 poglavlja, odnosno tema svih održanih izložbi, te na 300 stranica donosi odabir najatraktivnijih fotografija, nekih već izlaganih, ali i nekih potpuno novih, do sada neprikazanih javnosti. Stoga je posebno zanimljivo poglavlje u kome autor daje kronološki pregled svih izložbi „od ideje do otvorenja“.

O ovoj vrijednoj knjizi, foto monografiji, te njezinom nastajanju, a posebice značenju govorili su njezini urednici i suradnici na njoj, Draženko Samardžić, ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja, Tonći Jeličić iz gradske Galerije i sam autor Vinko Pešić.

Rečeno je ovom prigodom kako je povod ovog događanja 10 godina izlaganja u Zavičajnom muzeju. Stoga je u njoj obuhvaćeno razdoblje od 2012. do 2022 godine. Predstavljanje monografije prati i izložba koja se sastoji od 10 fotografija formata 50X50cm, koje prikazuju naslovnice pojedinih poglavlja, te još 30 fotografija formata 100x50 cm odabranih karakterističnih „duplerica“ iz knjige.

Za vrijeme promocije monografije posjetitelji su mogli pratiti (vidjeti) 300 stranica knjige putem promocije na video platnu ispred zgrade muzeja što je svakako bila dodatna pogodnost.

Uz brojne uzvanike koji su na bilo koji način bili uključeni u njezino nastajanje zanimljiv je i Predgovor Janka Belaja, osnivača hrvatskog fotografskog portala „Fotozine“ te Pogovor Gorana Ražnjevića, Predsjednika uprave hotelske kuće „Ilirija“, a obojica su za ovu prigodu odabrana kao svjedoci autorovih fotografskih avantura od prvih dana do danas.

Recimo još da će ova izložba fotografije Vinka Pešića u Zavičajnom muzeju biti otvorena do rujna, a nije potrebno posebno napominjati kako ju doista vrijedi pogledati. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA