07. kolovoza 2022.

Obilježena obljetnica pada atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki

U gradu Biogradu još jednom je obilježena tužna obljetnica pada atomske bombe na japanske gradove Hiroshimu i Nagasaki. Već 13 godinu zaredom ispred Spomenika mira japanskom origami ždrala na biogradskoj rivi simbolično se pale lampioni u znak poštovanja svim dušama žrtava ove velike tragedije, kao što je to običaj u Japanu.
Valja ovom prilikom naglasiti da je grad Biograd jedini hrvatski grad član predsjedništva asocijacije „Mayors for Peace“, a gradonačelnik Ivan Knez njezin dugogodišnji aktivist. Stoga su i ove godine na dan 6. kolovoza na biogradskoj rivi zaplovili upaljeni lampioni u cvjetnom bazenu ispred spomenika ždralu.
Ovom svečanom činu među brojnim uzvanicima i gostima grada nazočio je i Zamjenik Veleposlanika Japana u Hrvatskoj gospodin Ueda Tatsuyki. Nakon prigodnog pozdravnog govora domaćina gradonačelnika Ivana Kneza u kome je podsjetio na sve strahote ovog događaja i njegove posljedice, te podržao svaku inicijativu o atomskom razoružanju u svijetu, uz napomenu kako se tako nešto i doslovno nikada više ne bi smjelo dogoditi. Dodao je kako danas sve više zemalja daje potporu uklanjanju nuklearnog oružja, točnije potpisuju Ugovor o zabrani nuklearnog oružja, što je dobar iskorak na tom planu.
Potvrdio je to i zamjenik japanskog veleposlanika gosp. Tatsuyki, koji se ovom prilikom zahvalio gradu Biogradu i gradonačelniku Knezu na prigodi da bude gost u gradu koji razumije stradanja japanskog naroda i održava komemoracijske ceremonije svih ovih godina.
Razaranje koje se dogodilo u Hiroshimi i Nagasakiju više se nikada ne bi smjelo ponoviti, istaknuo je. Japan je u neprestanoj misiji unapređivanju napora međunarodne zajednice prema ostvarenju „svijeta bez nuklearnog oružja“ iako se to smatra sve težim ostvarenjem nakon nedavne, a ruske agresije na Ukrajinu. Uzimajući u obzir sve okolnosti japanski premijer Kishida, koji je iz Hirošime, odlučio je prisustvovati desetoj revizijskoj konferenciji stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja u Ujedinjenim narodima, kazao je uz ostalo gosp. Tatsuyki.
Ovu komemorativnu ceremoniji na biogradskoj rivi, pratili su i brojni turisti koji ovih dana borave u gradu Biogradu, je je podsjećanje na te tužne događaje imalo i nešto širi odjek, a pored bazena sa upaljenim lampionima mnogi od njih su se i slikali. J.F.

 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA