29. srpnja 2022.

Dječje litnje igre

Jučer je u staroj gradskoj luci u Biogradu na Moru, sve odzvanjalo od smijeha ali i natjecateljskog duha mališana koji su sudjelovali u dječjim litnjim igrama.

Naime, nakon pandemijskog perioda vratila su se u grad Biograd brojna događanja, koja su bila obilježje ljeta i turističke sezone, pa tako i „Dječije litnje igre“. Projekt je to biogradske „Udruge za očuvanje tradicijskih igara“ koja je prije nekoliko godina, u suradnji sa Turističkom zajednicom, uz igre za odrasle, pokrenula (u jednoj laganijoj varijanti) i za mališane, domaće, turiste, odnosno goste našega grada.

Iznimno popularna igra pokazala je još jednom svoj šarm, te je na gradskom mulu nastalo pravo malo borilište ali prije svega i druženje, te zabava za najmlađe. Tako se u starim tradicijskim disciplinama kao što su skakanje u vrićama, pucanje balona, prenošenje jaja u žlici te gusjenici i potezanju konopa okušao se veliki broj mališana u dobi do 12 godina. Kako se na natjecanje prijavilo preko 70-ak mališana, neke od disciplina morale su se održati sa više grupa nego što je bilo predviđeno.

Posebno zanimljivo bilo je skakanje u vrićama koje su organizatori predvidjeli u više kategorija, od najmlađih 4 do 5 godina, do onih starijih od 10 i 12. Iz svake skupine prva tri najbrža i najuspješnija takmičara dobili su zaslužene medalje, a medalja je bilo i za druge sudionike u svakoj od igara.

Prilikom otvaranja ovog natjecanja prigodan program izvele su mlade biogradske mažoretkinje i tako dale svoj doprinos ovoj lijepoj i veseloj priredbi. Prosudbeno povjerenstvo Ljilja, Leo, Vinko i Tomislav nisu imali puno posla osim pomaganja najmlađima da se snađu u natjecateljskim igrama, a to su „odradili“ za pet.

Sve u svemu zadovoljstvo, radost igre i aktivan boravak na svježem zraku, bilo je glavno obilježje ovog velikog događanja za najmlađe, što i jeste bio njegov cilj i smisao. J.F.

 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA