17. srpnja 2022.

Internacionalna umjetnička skupina na biogradskoj rivi

Da pjesma i ples oduvijek ostavljaju poseban utisak na ljude nije potrebno posebno naglašavati. Kako bi se potvrdilo to pravilo nije potrebno puno truda, valja samo bolje poslušati i doživjeti druge ljude i njihove poruke, jer oni nam sigurno na taj način žele nešto poručiti.

Imali smo prilike na biogradskoj rivi upoznati Internacionalnu umjetničku skupinu „Signdance Collective“, a koja je u sklopu svoje ljetne turneje nastupila u našoj zemlji i na našem području. Riječ je o specifičnoj umjetničkoj skupini koja okuplja izvanrednu grupu umjetnika sa i bez poteškoća sa sluhom iz svih dijelova svijeta.

Nakon provedenih radionica u našoj županiji upriličili su nastupe koji su zaživjeli na otvorenim prostorima, a u našem gradu na rivi ispred zgrade Gradske uprave. Domaći žitelji i turisti sa zanimanjem su pratili ove vrsne umjetnike svjetskog ranga te ih nagradili bučnim pljeskom.

Ovaj projekt svakako ide dalje jer je evidentno da ima potencijala, a svaki novi umjetničkih oblik ima svoje značenje, svoju vrijednost i svoj način interpretacije. Valja još kazati kako je „Signdance Collective“ osnovan 2001. SDC je kulturno raznolik s timom iskusnih gluhonijemih i nagluhih osoba, osoba s invaliditetom i raznolikih umjetnika.

Bili su pioniri u kazalištu znakova, spoj znakovnog umjetničkog plesa i glazbe uživo. Od 2001. godine nastavljaju razvijati kazalište znakovnog plesa, inicirajući međunarodne suradnje i radeći zajedno s inovativnim umjetnicima kazališnim filozofima i kompanijama diljem svijeta. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA