15. srpnja 2022.

Šestomjesečna turistička bilanca

Da dobar start ovogodišnje turističke sezone u gradu Biogradu nije bio slučajan, najbolje potvrđuju i rezultati za prvih šest mjeseci ove godine. Jer nakon pauze zbog pandemije i svih ograničenja koje su zbog nje uslijedila, čini se da se ona prava turistička sezona konačno vraća i u naš grad.
Potvrđuju to gužve na plažama, ulicama, trgovinama, pa i parkovima, te dakako restoranima i kafićima, što je i inače karakteristika u punoj turističkoj sezoni. Iako se ona takozvana „špica“ još uvijek očekuje i dosadašnje brojke sasvim su zadovoljavajuće.

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine biogradska Turistička zajednica bilježi 46.795 dolazaka turista, a koji su u tom periodu ostvarili 205.318 noćenja. Riječ je o domaćim i stranim gostima koji su punili kapacitete u biogradskim hotelima, kampovima, privatnom smještaju ali i nautici koja bilježi i znatna povećanja broja gostiju i broja ostvarenih noćenja.

Tako je u biogradskim lukama evidentirano 15.199 posjetitelja odnosno nautičara, a koji su ostvarili 95.531 noćenje. Biogradski turisti i nadalje su uglavnom, Slovenci, Hrvati, Nijemci, Česi, i Slovaci te Austrijanci, a kakva će biti struktura gostiju ali i konačne brojke ostaje da vidimo. Za sada se čini da nam sve ide na ruku, a to su prvenstveno vremenske prilike, jer iako često kažemo kako more i sunce nije sve u turizmu, ono je ipak osnova dobrog turističkog posla u to nema sumnje.

Naravno da u svemu tome priprema sezone igra važnu ulogu, što biogradski ugostitelji dobro znaju, te su u nju uložili puno truda. Od Turističke zajednice i Grada, gradske tvrtke za čistoću i održavanje ulica i parkova „Bošana“, institucija i ustanova koje se bave kulturnim, sportskim i zabavnim programima, svi su se maksimalno angažirali da ova sezona uspije i vrati onaj „stari sjaj“, po kome turisti i pamte naš grad.

Uz bogatu ponudu autohtonih specijaliteta našeg kraja, tu je i pregršt kulturnih i zabavnih događanja na različitim gradskim predjelima na otvorenom prostoru, od koncerata Gradske glazbe svakog ponedjeljka na Trgu Brce i drugih predstava poput klapske pjesme i slično pa do rive i prostora ispred Gradske uprave, Ljetne pozornice, pa sve do Centralnog gradskog parka, gdje je također već održan niz priredbi, a slijede brojna događanja, susreti, pjesma i ples tijekom čitavog ljeta, a na gostima je samo izbor gdje otići i što pogledati, doživjeti…J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA