10. srpnja 2022.

Dvije izložbe u jednoj

Iako je riječ o posve različitim izložbama, tehnici, materijalima i njihovim autorima, ono zajedničko jeste vrhunska kreativnost i dakako ljepota koja iz toga proizlazi.

To nam potvrđuje i izložba Lee Popinjač i Vladimira Pilingera postavljena u biogradskom Zavičajnom muzeju a u suradnji s Gradskom galerijom grada. Ovaj dvojac bez sumnje vrhunskih majstora svog zanata, zablistali su u ovoj kombinaciji rekli bi smo, umjetnosti na kvadrat.

Ciklus slika Lea Popinjač koji imamo prilike vidjeti u prostorijama muzeja nastale su metodom preklapanja papira (kolažiranje) pokazuje traženje ravnoteže i sve većeg dosega autoričine razigranosti, a reljefne redukcija boje i raspon tonova iznimnu rafiniranost površine radova. Naime, reljefne plohe ističu se atmosferičnošću koja zrači rijetko viđenom likovnom energijom, piše u svom osvrtu na Leino stvaralaštvo Nevenka Šarčević. Za nas laike posjetitelje izložbu jednostavno valja pogledati i doživjeti. Jednako tako u istom prostoru uz Leine slike manjih i većih formata, zaživjele su i skulpture Vladimira Pilingera, te u toj simbiozi stvorile za posjetitelje i ljubitelje umjetnosti poseban ugođaj.

Što reći za Vladimira za koga kažu da ga je teško definirati kao osobu, a poglavito kao umjetničku osobnost, jer kako kažu riječ je o čovjeku neprestano prepuštenu drskim metamorfozama umjetničkih, stvaralačkih strasti, sklonosti njihovog samoumnažanja energijom razumljivom samo umjetničkim labirintima duše. Pilingerovi predmeti oblici, oživotvorenja, kako slobodno možemo nazvati njegove skulpture u drvu, a to su u prvom redu vaze, zdjele, čaše, svijećnjaci, razne kutije za nakit i konačno jaja i kugle, simboli su kozmičkog zametka i mnogo toga drugoga, svako na svoj način nosi zasebna značenja, pa i onda kada je riječ o predmetu istog ili sličnog oblika, jer ovi predmeti svoju snagu i ulogu, kao i svoju estetsku ljepotu crpe iz vrste drveta iz kojeg su načinjani.

Ponekad su to maslina, šimšir, ebanovina ili pak neko drugo egzotično polinezijsko ili indijsko drvo, a koje u vještim rukama skulptora Pilingera poprima nove oblike i nova značenja da bi nam na koncu darovao ljepotu.

Da je tako, valja posjetiti ovu izložbu koja je biogradskom Zavičajnom muzeju otvorena, a čijem otvaranju je nazoćila i nećakinja autora Pilingera poznata pjevačica i voditeljica Sanja Doležal. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA