06. srpnja 2022.

Održana revija hrvatske tradicijske odjeće u Biogradu na Moru

Mladost, ljepota i zajedništvo na jednom mjestu, tako bi smo mogli okarakterizirati jučerašnje događanje u gradu Biogradu, jer naš grad ugostio je sudionice projekta koji se već niz godina zaredom održava u Hrvatskoj, a predstavlja veliki doprinos kulturnom i tradicijskom prosperitetu naše zemlje.

Naime, Udruga za promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika i ove godine organizirali su Devetu reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, a koja se održava od 4. do 9. srpnja u Tomislavgradu.

U sklopu ovoga projekta sudionice imaju i obvezu fotografiranja u hrvatskim kraljevskim gradovima pa tako uz Knin, Solin i Nin i našem kraljevskom gradu Biogradu na Moru.

Okupljanje i druženje, te fotografiranje sudionica u našem gradu upriličeno je ispred župne crkve „Svete Stošije“ kao i predstavljanje nošnji njihovog kraja i zemlje iz koje dolaze. Jer poznato je da su sudionice ovog projekta iz različitih zemalja svijeta, te hrvatskih manjinskih zajednica u Europi.

Okupljanje i pripreme za fotografiranje na prostoru ispred biogradske župne crkve „Svete Stošije“, bilo je lijepo druženje i prilika za bolje upoznavanje, ali pravi foto momenat za svaku sudionicu ponaosob. Stoga nije moglo proći bez „dotjerivanje“ u zadnji čas, friziranja, šminkanja i slično, što smo mi nastojali popratiti i zabilježiti, kako se to vidi i na našim fotografijama.

Ova skupina mladosti, ljepote i dobrog raspoloženja, nastavila je svoje predstavljanje u večernjim satima na biogradskoj Ljetnoj pozornici, gdje ih voditelj programa Frano Riđan pojedinačno predstavio, a u glazbenom dijelu goste je zabavljao Đani Stipaničev.

Uz predstavnice drugih zemalja ovom su prigodom skupini kandidatkinja pridružile i dvije djevojke iz grada Biograda koje su dakako predstavile tradicijsku odjeću našeg grada, što je upotpunilo ovo događanje u našem gradu. Što još dodati ako kažemo da je ovakvo događanje jedna od prigoda kada hrvatske udruge s različitih kontinenata i zemalja pokažu kako čuvaju kulturu i identitet svojih predaka, a ovo je doista bila jedna od takvih. J.F. 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA