29. lipnja 2022.

Mjere zaštite zdravlja na visokim temperaturama

Visoke, iznadprosječne temperature kojih smo svjedoci ovih dana, treba shvatiti ozbiljno, preporuka je biogradskog Gradskog društva Crvenog križa.

Svjedoci smo svakodnevnih neugodnih situacija i poteškoća izazvanih visokim temperaturama, posebno onima iznad 30 stupnjeva C, te je nužno ponovo upozoriti na pridržavanje u novonastaloj situaciji.

Preporučene mjere zaštite zdravlja, a posebno za osobe starije životne dobi, valja ozbiljno shvatiti i pridržavati ih se. Pri izlaganju visokim temperaturama, posebna upozorenja odnose se na oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti, koji ih nikako ne bi smjeli zanemariti.

U prvom redu osobe starije životne dobi ne bi se smjele izlagati suncu u vremenu od 10 do 17 sati, a pri izlasku iz svog prebivališta trebale bi zaštitit glavu šeširom, kapom ili maramom. Jednako tako nužno je redovito uzimanje dovoljno tekućine, do osam čaša dnevno, ali negazirane vode, čaja, juha i slično, dok bi bilo preporučljivo izbjegavanje prženih, pohanih, slatkih, slanih ili jako začinjenih jela.

Svakako je dobra praksa uzimanje većih količina sezonskog voća i povrća, no također se ne smije zaboraviti i redovito pridržavanje liječničkih uputa te učestale kontrole krvnog tlaka. Pojava glavobolje, mučnine i vrtoglavice suhoća usta i kože znak su dehidracije organizma koji se nikako ne smije zanemariti.
Svakako oprez i skrb za bližnjega, jer nikada se ne zna kada će ona biti potrebna možda baš i vama. Dakle svi mi možemo pripomoći da se onima od potrebe bude pri ruci, pomogne. Potrebno je obratiti samo malo više pažnje na susjede, prijatelje, znance, pogotovo ako su u starijoj životnoj dobi, te ih upitati kako im možemo pomoći u slučaju njihove slabije funkcionalne sposobnosti, ovih iznimno teških vrućih ljetnih dana.

Većini od nas već su poznati naputci kako bi starije osoba morala bi uvijek uz sebe imati svoje osobne podatke: ime, prezime, godinu rođenja, te broj stanovanja i broj telefona za slučaj potrebe.
Upozorava se i na održavanje redovne higijene osoba starije životne dobi, njezinog okoliša, te se strogo pridržavati uputa liječenja i uzimanja lijekova. Ništa manje važna nije ni stalna tjelesna i psihička aktivnost, a osobito se preporuča kretanje u jutarnjim i večernjim satima. Naš grad ima adekvatan okoliš i za takve aktivnosti, te ih valja samo malo više koristiti. Jer šuma, šetnica, more…idealni su za lagani "đir" koji zdravlje znači. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA