05. rujna 2022.

Biograd fantastično spojio šest prirodnih parkova prirode u jedno

Prigodom svečanošću pred brojnim uzvanicima i gostima kojima se obratilo čak 9 govornika, simboličnim presijecanjem vrpce i blagoslovom kojeg je predvodio župnik don Dario Tičić u Biogradu na Moru, nakon više od godinu dana kašnjenja službeno je otvoren 21,8 milijuna vrijedni gotovo futuristički, nadnaravno-fantastični Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd.

- U BioSfera Biograd na jednom mjestu odsad će se dobiti sve informacije i prezentacije o naših 6 zaštićenih prirodnih parkova: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica, kazao je Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, nositelj projekta,

Obnovljena zgrada 120 godina stare škole nalazi se na atraktivnoj lokaciji, u samom gradskom centru, tek 100-tinjak metara od biogradske rive i oko 200 metara južnije od TIC-a. Ima 1.085 metara četvornih ukupne građevinske površine, maksimalnog kapaciteta je od 180 ljudi i s 15 parkirnih mjesta.

- Cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem iznimnih vrijednosti i potencijala prirodne baštine na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, istaknuo je Katičin.

Zgrada za 250 godina

U sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ukupna vrijednost projekta je 21.787.053,37 kuna, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12.756.756,96 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt je sufinancira s 15 posto, odnosno s 1.400.756,25 kuna. Grad Biograd je financirao sve neprihvatljive i dodatne troškove neophodne za realizaciju projekta.

- Nažalost, stotine galebova je iz ove zgrade moralo potražiti novo prebivalište. Lijepa je vijest, kako tvrde izvođači, zgrada stara preko 120 godina nakon obnove potrajat će još barem 250 godina, u svom stilu će biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

Nositelj projekta je JU Park prirode Vransko Jezero, partneri Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja, a suradnici 5 nacionalnih parkova i parkova prirode, tri županije (Zadarska, Ličko-senjska i Šibensko-kninska) i jedinice lokalne samouprave te njihove županijske i lokalne turističke zajednice kao i Lokalna akcijska grupa Laura te Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Lostura.

Baštinu štititi i što bolje prezentirati

- Kao grad na moru, i Biograd živi od mora. I to ne samo u turističkom smislu. Naime, Centar Biosfera će u turističke proizvode uključivati aktivni, kulturni ili gastro turizam s ciljem postanka Biograda na Moru i okolice globalno prepoznatljivom destinacijom aktivnog turizma, poručio je Knez.

Ranko Milić, predsjednik CEDRA Split, partnera na projektu, istaknuo je kao je projekt od iznimne važnosti:

- Mi u Lijepoj Našoj blagoslovljeni smo mnogim prirodnim i životinjskim bogatstvima na kojim nam zavide i mnogo veće zelje. Naša dužnost je tu baštinu štititi i što bolje prezentirati široj javnosti, poručio je Milić.

Osim Katičina, Kneza i Milića za govornicom su bili i Luka Dubravica iz HGSS-a, Alenka Čičin-Šain, v.d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša, državni tajnici Tonči Glavina, Šime Mršić i Šime Erlić te zadarski župan Božidar Longin. Program je vodila Branka Pelicarić, novinarka BnM radio.

- Jedinstveni interpretacijski centar svakako treba posjetiti. Fascinantne, bogato opremljene multimedijalne prezentacijske dvorane predstavljaju naše nacionalne parkove Krka, Kornati i Paklenica te parkove prirode Telašćica, Velebit i Vransko jezero, ponosno će Norma Fressel i Iva Rogić, više stručne savjetnice u JU PP Vransko jezero.

 
IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA