15. listopada 2023.

U Gradskoj knjižnici Biograd na Moru završio je "Mjesec ženskog zdravlja", a počinje "Mjesec hrvatske knjige"

''Mjesec ženskog zdravlja'' inicijativa je nastala u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru u čijem centru stoje žene i žensko zdravlje. S obzirom na to da se pod zdravljem podrazumijeva i psihičko i fizičko zdravlje, u skladu s tim osmišljeno je niz događanja.

U prepunoj dvorani Gradske knjižnice Biograd na Moru pjevačica, autorica i blogerica Anđa Marić u pratnji svog psića Puse i nakladnika Nevena Kepeskoga otvorila je ''Mjesec ženskog zdravlja'' promocijom svoje knjige ''Moja revolucija u 365 dana''. Anđa je govorila o svojoj borbi s multiplom sklerozom od koje boluje dug niz godina.

Drugi tjedan uz stručno vodstvo profesora likovne kulture Gorana Jeličića održana je likovna radionica ''Knjiga na platnu'', za što su se mjesta u rekordnom roku popunila. Knjižnica je na dva i pol sata postala pravi mali atelje, a dame su, unatoč zaprljanim rukama skoro do lakta i poprskanom podu, uživale i dobro se zabavile.

Sljedeće događanje bilo je namijenjeno majkama i djeci. Autorica i urednica Nataša Ozmec održala je predstavljanje slikovnice „Ti, moja prekrasna djevojčice“. Kako je slikovnica zamišljena kao majčino pismo kćeri, dok su mame slušale predavanje, djeca su izrađivala slikovnice za svoje mame.

Zadnje događanje bilo je gostovanje dr.med. Sanje Toljan koja je obradila temu hormona i ženskog zdravlja. Prepuna dvorana dokaz je koliko žene svoje zdravlje shvaćaju ozbiljno, a Sanja je kroz zanimljivo i stručno predavanje i radionicu pričala o važnosti hormona.
Ovaj tjedan u Gradskoj knjižnici počinje „Mjesec hrvatske knjige“ pod sloganom ''Nek' ti riječ ne bude strana(c)'', čiji je ovogodišnji cilj ukazati na važnost prevoditelja, te se vinuti daleko iznad državnih granica u prostor književnosti bez granica.

Gradska knjižnica i ove je godine pripremila bogat program, a prvo u nizu gostovanja je književna tribina uz Alis Marić, blogericu i urednicu portala ''Čitaj knjigu'' i Ivanu Bakija Glavaš, glavnu urednicu nakladničke kuće „Iris Illyrica“. Predavanje pod nazivom „Književnost bez granica“ će se održati u četvrtak 19. listopada u 18.30 sati. Gošće će razgovarati o knjigama i književnosti, prevođenju i uredništvu, te otvoriti brojna pitanja, a poklon paket „Čitaj knjigu“ dobit će najaktivniji član publike.

Tijekom „Mjeseca hrvatske knjige“, koji traje sve do 15. studenog, gostovat će još i putopisac Goran Blažević, zatim alpinist, autor i fotograf Stipe Božić, te Leon Zrile, bloger i autor knjige ''Užas kakvih sve ljudi ima''. U suradnji s Dječjim vrtićem Ivana Brlić-Mažuranić knjižnicu će posjetiti sve vrtićke skupine i kroz zanimljive radionice naučiti ponešto i o knjižnici. Već tradicionalno, cijeli „Mjesec hrvatske knjige“ učenici prvih razreda osnovne škole mogu se besplatno upisati u knjižnicu, a učenici biogradske osnovne škole organizirano će doći u posjet sa svojim učiteljicama.

gkbnm

Izvor: GkBnM

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA