20. veljače 2023.

Tjedan psohologije u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru

U sklopu Tjedna psihologije pozivamo vas na predavanje izv. prof. dr. sc. Ivane Macuke pod nazivom "Nije lako biti roditelj: usponi i padovi", SRIJEDA 22. VELJAČE 2023. U 18 SATI.

Roditeljska uloga je izuzetno dragocjena, ali i vrlo zahtjevna životna uloga. Izazovi s kojima se roditelji danas suočavaju tijekom odgoja vlastite djece su brojni i različiti. Što razlikuje današnje roditelje od roditelja prijašnjih generacija, koji su to posebni pritisci u roditeljskoj ulozi s kojima se roditelji danas suočavaju su neka od pitanja koja će se razmotriti u ovom predavanju. Današnje trendove u odgoju djece možemo opisati kroz tzv. intenzivno roditeljstvo i prezaštićivanje djece koje stavlja novu vrstu pritiska na roditelje, ali i na njihovu djecu. Razmotrit će se pitanja kako pronaći ravnotežu u roditeljskoj ulozi, oduprijeti se nerealnoj težnji da se bude savršen roditelj i prihvatiti da smo 'dovoljno dobri roditelji'?

Kroz predavanje će se pojasniti tzv. roditeljski perfekcionizam koji se očituje u visokim ciljevima roditelja i strahu od neuspjeha u roditeljstvu te kako roditeljski stres može dovesti do osjećaja sagorijevanja u roditeljskoj ulozi. Pojasnit će se razlika između 'običnog' stresa i roditeljskog sagorijevanja, simptomi roditeljske iscrpljenosti, te posljedice takvih osjećaja na roditelja, dijete (djecu) i supružnika.

Izvor: GkBnM

gkbnm

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA