16. lipnja 2023.

Na plaži Soline obilježena 30-ta godišnjica stradavanja petero mladih ljudi

Na plaži Soline u Biogradu obilježena je 30-ta godišnjica stradavanja petero ljudi pobijenih raketiranjem 1993. godine, o čemu smo jučer pisali.

Tog tragičnog dana 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline.

Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je pet mladih osoba: Lidija Vrankulj iz Polače, Danijela Vidaković iz Biograda, Marijan Pulić iz Bićina, Jozo Tomić iz Širokog Brijega i Karlo Paić iz Skradina, dok ih je osmero teško ranjeno.

Izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom, Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja.

Obitelji poginulih, brojni visoki uzvanici, mnogobrojne braniteljske Udruge proizašle iz domovinskog rata, Zadarske i Šibenske županije. Udruga specijalne policije Herceg Bosne, Udruga obitelji poginulih branielja iz Širokog Brijega, Udruga branitelja domovinskog rata HVO Livno, Pripadnici za posebne namjene Ludviga Pavlovića, također su položili vijence i zapalili svijeće i time odali počast ovim mladim ljudima. Predsjednik Udruge 1. A. satnije 113. Šibenske brigade Dragan Toljan -Tetejac otvorio je skup minutom šutnje za ove mlade koji su svoj život ostavili na plaži Soline.

Biogradski župnik Nikola Tokić prigodnom je molitvom dao odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile. Dostojanstveno je i s pijetetom obilježena obljetnica tragične pogibije na plaži Soline uz poruku: “Navik on živi ki zgine pošteno“. Nakon polaganja vjenaca u Biogradu, Udruga 1.A.satnije 113. šibenske brigade otišli su Skradin položiti vjence na grobove svojih suboraca Marijana Pulića i Karla Paića. Fra Ćiril Lovrić služio je misu zadušnicu u crkvi Male Gospe za Marijana Pulića i Karla Paića.

Izvor tekst: Zadarski.hr

Izvor fotografije: Radio BnM facebook

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA