15. siječnja 2023.

DAN GRADA I BLAGDAN SV. STOŠIJE Šime Erlić: Biograđani uživaju u velikom preporodu i procvatu!

U povodu Dana grada Biograda na Moru i blagdana svete Stošije-Anastazije, nebeske zaštitnice ovog hrvatskog, kraljevskog, stolnog, krunidbenog i grada bisera u srcu Jadrana, u dvorani SŠ Biograd pred preko 500 nazočnih održana je, moglo bi se reći, spektakularna svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.

Među nazočnima bili su visoki državni, crkveni i županijski dužnosnici, 40-ak gradonačelnika i načelnika iz Slovenije, Rumunjske, Austrije, Italije, BiH i Hrvatske, guverner turske Antalye, hrvatski branitelji, ovdašnji strani radnici, doseljenici, i dr.

Svečanu sjednicu otvorila je Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća. Potom je biogradski gradonačelnik Ivan Knez izrazio zadovoljstvo što je među njima izuzetno veliki broj starih prijatelja.

- S puno žara, odricanja slobodnog vremena i ljubavlju za svoj Grad nastavljamo neumorno raditi na započetim i novim projektima, kojima ćemo podići standard biogradskim žiteljima, poručio je Knez, te se zahvalio poduzetnicima na radu i trudi koje ulažu u ovaj grad kako bi bilo najbolje mjesto za život.

Državni tajnik i novi ministar Šime Erlić, izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, rekao je kako je Grad Biograd jedan od hrvatskih gradova koji se izdvajaju uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova.

- Ovo je jedan od najprospektivnijeg dijela Zadarske županije koji sa sobom vuče i rivijeru Biograd, zaobalje i otoke. Sve to kazuje kako i manja središta mogu biti jednako uspješna kao i velike sredine. Uz pametna ulaganja i upravljanje EU fondovima biogradski žitelji uživaju u velikom preporodu i procvatu, zaključio je Erlić.

Trajektna i ribarska luka, novi nivo života

Zadarski župan Božidar Longin između ostalog je istaknuo kako je gradska infrastruktura rekonstruirana i moderna.

- Izgradnjom nove trajektne i ribarske luke ribarstvo i pomorstvo ovdje u centru Jadrana s okruženjem podići će na viši nivo, istaknuo je Longin. Nazočnima se se obratili i Janko Kos, načelnik Slovenskih Konjica, načelnik Višnjana Angelo Mattich, te Ümit Uysal, guverner turskog turističkog odredišta Antalya.

U zabavnom programu nastupali su Najbolji hrvatski tamburaši, etno skupina Sinovi Hercegovine, muška pjevačka skupina Zavičaj te KUD Sv. Ivan Krstitelj Medviđa-Biograd. Program je vodila Biograjka Branka Pelicarić. Potom je održan prigodni domjenak.

Dvije nagrade za životno djelo, nagrađen i mons. Puljić

Dodijeljene su dvije Nagrade Grada Biograda na Moru za životno djelo: Mariju Pelicariću, ratnom vojnom invalidu Domovinskog rata,pripadniku 1. gardijske brigade Tigrovi te Luki Filipoviću, za iznimni doprinos razvoju društvenog i športskog života te za izgradnju biogradske komunalne infrastrukture.

Godišnja nagrada dodijeljena je Luki Šangulinu, vlasniku čarter kompanije Angelina sa 192 brodova, čiji je JK Briva bio domaćin prvog Svjetskog prvenstva jedriličarske klase RS 21.

Grbovi Grada dodijeljeni su: umirovljenom zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puliću, Galini Čosić i Zoranu Popoviću, Mariji i Stanislavu Vlahoviću, Marku Miočeviću te posthumno Luki Škvorić.

U ime nagrađenih zahvalio se mons. Puljić...

Izvor: ZADARSKI TJEDNIK

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA