21. prosinca 2022.

Sajam rabljene robe u Turističko informativnom centru grada Biograda

Zanimljiva ali i hvale vrijedna akcija Parka prirode „Vransko jezero“ u sklopu jednog od projekata za očuvanje okoliša provedena u gradu Biogradu. U nastojanju da se građani što bolje educiraju, ali i daju svoj doprinos očuvanju okoliša Park prirode „Vransko jezero“ provodi brojne aktivnosti na tom planu a jedna od njih je i Sajam i razmjena robe, u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“.

Ovakvi sajmovi imaju za cilj da se oslobodimo viška stvari, točnije da se stvari ne gomilaju, već mijenjaju. Sajmovi toga tipa se u svijetu već dugo prakticiraju no, kod nas su tek nedavno zaživjeli te mi nastojimo potaknuti njihovu veću i kvalitetniju provedbu, a kako bi se koliko je to moguće, smanjila količina otpada, kazala nam je Ivana Ribić iz P.P. Vransko jezero.

Na žalost teško se može govoriti o svijetu bez plastike, folije i drugih teško razgradivih materijala ali svaki korak na njihovom smanjenju korak je da za očuvanje prirode. Projekt Jezero bez plastike, financiran od strane FZOEU u okviru poziva „Plastic free zone“ ima za cilj podupirati mjere koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, kao i uklanjanju otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima.

U okviru projekta održano je i javno događanje bez plastike, ciklus radionica „zero waste“ za zainteresirane pojedince na kojima su sudionici izrađivali prirodne proizvode i praktičnim savjetima učili kako živjeti s manje otpada.

U sklopu usluge koju provodi Udruga Sunce održane su četiri radionice: zeleni ured za zaposlenike, sastanak sa komunalnim poduzećima i radionica za dionike. Krajem godine održana je i završna radionica sa zaposlenicima i relevantnim dionicima u Parku prirode sa ciljem donošenje odluke o smanjenju korištenja jednokratne plastike u Parku prirode Vransko jezero.

Drago nam je što je zanimanje i za ovu akciju u gradu Biogradu pokazano zanimanje a razmjena stvari i ako mali korak ipak je korak naprijed, zaključila je Ivana Ribič. Slažemo se, jer kažu da je priroda inspiracija za rekreaciju ali i edukaciju, koja nam je svima itekako potrebna. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA