12. prosinca 2022.

Međunarodni dan planina prigodno obilježen u gradu Biogradu

Međunarodni dan planina koji se svake godine obilježava 11. prosinca, prigodno je obilježen u gradu Biogradu. Naime, taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina još 2002. godine brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetske javnosti o velikom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

Bioraznolikost kao tema, svakako je zanimljiva svima, a posebno nama jer su hrvatske planine jedinstvene u svijetu po svojoj velikoj raznolikosti na malom prostoru. Samim tim obilježavanje toga dana, svaka pa i najmanja akcija na tu tema zlata vrijedi.
U gradskoj knjižnici grada Biograda održano je više prigodnih događanja, a druženje s planinarima bila su najdraža druženja najmlađih posjetitelja jer biogradski knjižničari najbolje znaju kako je uvijek lijepo probuditi radoznalost kod djece i gotovo nikada ne griješe.

Tako je bilo i čitav prošli tjedan koji su posvetili planinama. Zaokružili smo bogat program „Tjedna planina“ radionicom „Mladi planinar“ kazali su nam u knjižnici, a uz goste vrhunske planinare, djeca su mogla upoznati i gotovo osjetiti doživljaj boravka u prirodi kroz fotografije i priče iskusnih planinara. Bilo je to bez sumnje zanimljivo, veselo, poučno i inspirativno druženje, a ono što se kroz to druženje naučilo znanja su koja će zasigurno svima biti od koristi.

Nakon svega zaključak je da je planinarenje zdrav i prekrasan hobi, koji jača tijelo i osnažuje dušu, no ne treba ga shvaćati olako. Na što sve valja paziti i što se sve mora znati naučilo se i na ovim kratkim druženjima, a što će i planinarima i planinama bez sumnje biti od koristi.
Među brojnim plakatima, brošurama i savjetima izdvajamo za kraj onaj Hrvatskog planinarskog saveza koji glasi: Čuvajmo planine i ne ostavljajmo tragove …..osim tragova svojih stopa. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA