14. listopada 2022.

Svečano otvoren "Mjesec hrvatske knjige"

Svečano otvorenje u Biogradu Svečano otvorenje u Biogradu

U Gradskoj knjižnici grada Biograda na Moru danas je na svečan način otvorena manifestacija "Mjesec hrvatske knjige".

Ovu svehrvatsku manifestaciju koja traje od 15. listopada do 15. studenog, a čiji domaćin je ove godine biogradska Gradska knjižnica, otvorila je ministrica kulture i medija RH dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.
Između ostalog istaknula je da su knjižnice najvrjednija središta u kulturnom životu lokalne zajednice. Stoga u mjesecu hrvatske knjige valja nastaviti sa svim aktivnostima koja su se provodila kroz godinu, a posebno projekt čitanja. Spomenula je i jedan od novijih projekata "Rođeni za čitanje", a koji bi se uskoro trebao naći i na sjenici vlade, te kao takav bio značajan doprinos ovoj tematici.

Uz iznimno veliki broj uzvanika i gostiju ovo je svečano otvorenje bio poseban događaj za Gradsku knjižnicu ali i grad Biograd kome je pripala čast da joj budu domaćini. Po lijepom i sunčanom vremenu uz pogled na more i marinu "Kornati", možemo slobodno reći da su svi uzvanici doista uživali.

otv2

Kako se ova manifestacija održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a čiji organizator su knjižnice grada Zagreba, pokroviteljstvo svečanog otvorenja u našem gradu pripalo je Gradu Biogradu te biogradskoj Gradskoj knjižnici koja je imala čast biti odabrana za ovo svečano događanje.

otv4

Stoga je voditeljica programa Jelena Sušić, na samom početku programa u ime Programskog i Organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige te u ime Gradske knjižnice Biograd na Moru pozdravila sve nazočne, među kojima ministricu kulture i medija, te izaslanicu Vlade Republike Hrvatske, gospođu Ninu Obuljen Koržinek, zatim župana Zadarske županije, gospodina Božidara Longina, gradonačelnika grada Biograda na Moru Ivana Kneza, te voditeljicu Gradske knjižnice Zagreb Ismenu Meić, te ravnateljicu Gradske knjižnice Biograd na Moru, gospođu Tihanu Jurišić. Pozdravi su također upućeni i državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede, gospodinu Šimi Mršiću, državnom tajniku u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gospodinu Šimi Erliću, zatim i pročelniku upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije gospodinu Ivanu Šimuniću kao i brojnim drugim uzvanicima. Uz pozdrav Ivani Stamičar predsjednici GV grada Biograda, tu su i pozdravi pročelnici Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo, gospođi Marini Krpan Smiljanec, predsjednici hrvatskog knjižničarskog društva Jasenki Pleško, ravnateljici matične knjižnice za narodne i školske knjižnice u Zadarskoj županiji Gradske knjižnice Zadar, gospođi Dorotei Kamber Kontić, predsjedniku društva knjižničara Zadar, Milka Belevskog te voditeljicu Županijske matične službe za narodne i školske knjižnice Zadarske županije kao i članicu Hrvatskog knjižničnog vijeća gospođu Nadu Radman, te svim ostalim knjižničarima, ravnateljima ostalih knjižnica Zadarske županije i cijele Hrvatske, drugih kulturnih institucija i dakako svim ljubiteljima i prijateljima knjige.

otv5

Uz pozdrave domaćina gradonačelnika Ivana Kneza i ravnateljice knjižnice Tihane Jurišić uzvanicima i gostima na ovom svečanom otvorenju dalo se zaključiti zadovoljstvo i ponos postignutim rezultatima ali jedno zajedništvo, sinergija između Gradske uprave i realizacije ovog velikom projekta kao što je nova Gradske knjižnica, koja je danas s ponosom predstavljena i široj hrvatskoj javnosti.

Knjižnica nisu samo knjige i njihov broj, nisu samo zidovi, knjižnica su ljudi i njihov doživljaj ove kulturne ustanove koja ih nastoji okupiti i na adekvatan način zadržati. O značenju knjige i njezinom utjecaju posebno na mlade bilo je još dosta govora, tim prije što je tema ovogodišnjeg mjeseca hrvatske knjige upravo mladi. O programu obilježavanja ovoga mjeseca biti će još dosta govora, jer program je doista obiman i raznolik, naglasila je u svom obraćanju ravnateljica Tihana Jurišić.
U kulturno zabavnom programu ovog biogradskog svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige nastupili su zadarski A.K.A. Crescendo, plesna skupina „K2“ iz Pakoštana te učenica biogradske osnovne škole Jasmina Mević, koja je pročitala odlomak o psu koji je htio u knjižnicu. Sve je dakle bio u znaku knjige i s porukom Ma ČITAJ! J.F.

otv6

otv7

 

otv12

otv10

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA