17. svibnja 2022.

Održan "Mini maraton tri hrvatska redarstvenika" i odana počast poginulim redarstvenicima

Memorijalna atletska utrka u sjećanje na trojicu tragično poginulih redarstvenika Policijske uprave zadarske 1993.godine: Olivera Pešića (21) i Marinka Adžića Kapitanovića (26) te Ivana Ćurkovića (28) u organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90. – 91, održana je danas , a sudjelovalo je 20- ak članova atletskih klubova i interventne policije. Njih su trojica pod tragičnim okolnostima ubijeni 16. svibnja 1993. godine u Pakoštanima, dok su obavljali službeni zadatak.

U ženskoj kategoriji prva je na cilj stigla Vanja Petrovi, druga Antonija Radeljić dok je treća na cilj stigla Sandra Stornela Malahov.

U muškoj kategoriji danas je najbrži bio Marko Blaić, drugo mjesto osvojio je Ante Petrović, a treće Milivoj Klarić.

U PU zadarskoj tijekom Domovinskog rata, poginulo je 19 pripadnika, policijskih službenika. Ukupno je u Republici Hrvatskoj poginuo 761 policajac, dok ih se 27 još uvijek vode kao nestali.

– Biti policajac je častan, odgovoran i težak posao. Naši heroji, policijski službenici, postali su branitelji i hvatali se u koštac s nepreglednim spektrom najkompliciranijih zadataka. Ne samo da su dali prve žrtve i obavljali prvu obranu, nego su provodili i operativne akcije te bili nositelji obrane od agresije.

Spomen obilježje

U povodu obilježavanja 27. obljetnice tragične pogibije trojice hrvatskih redarstvenika u Pakoštanima, objekt Policijske postaje Biograd nosi ime »Centar hrvatskih redarstvenika Ivana Ćurkovića, Marinka Adžića -Kapitanovića i Olivera Pešića«.

Postavljena je i spomen obilježje i ploča s imenima poginulih policajaca koja će zauvijek čuvati od zaborava sjećanje na njihovu žrtvu.

 
IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA