08. lipnja 2022.

Turistička slika koja obećava

Čini se da bi turizam u gradu Biogradu, nastavi li se razvijati započetim intenzitetom, ove godine mogao vratiti stari sjaj biogradskom turizmu.

Naime, prema statističkim podacima iz sustava eVisitor u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je 64.813 noćenja, a protekle godine 19.609, što je čak 230% više u odnosu na prolu godinu. Broj turista u spomenutom razdoblju od 19.243, također je veći za 328 % u odnosu na 4.498 koliko ih je zabilježeno u protekloj godini.

Podaci su to Turističke zajednice grada Biograda koji, kako kažu ne samo da obećavaju već se očigledno od samog početka i realiziraju. Zašto je tomu tako, jedan od razloga je zasigurno činjenica da su ukinute sve epidemiološke mjere i lockdown, te da su ljudi jednostavno zaželjeli živjeti normalno, a odmor i druženje je bez sumnje najbolji „povratak na staro“, kazala nam je Paula Rogić Dubravica iz Turističke Zajednice grada Biograda. Stoga smo se i mi više angažirali na pripremi predsezone koja je eto dala najbolje rezultate.

Veliku ulogu svakako je imala manifestacija „Slovenski vikend“ koja je trajala od 28. travnja do 1. svibnja, a postala je već nadaleko prepoznatljiva manifestacija koju obilježavaju različite rekreativne aktivnosti za čitave obitelji, te dakako zabava i dobra „spiza“.
I ove godine zadovoljni smo odazivom na ovu manifestaciju, a vjerujem da će takvo zanimanje biti i za naše druge manifestacije koje će uslijediti. Svakako vrijedi istaknuti da je i nautika jedan od segmenata turizma koji je u gradu itekako značajan, ostvarila u prvih pet mjeseci vrlo dobre rezultate i to na tri punkta - Putnička luka, marina Kornati i marina Šangulin 47.719 noćenja. Sve u svemu grad Biograd ostvario je u prvih pet mjeseci ove godine ukupno 112.523 noćenja, a broj turista iznosio je 28.218.

Gosti su uglavnom Slovenci, Hrvati, Nijemci, Austrijanci, Česi…a smještajni kapaciteti koje popunjavaju uglavnom hoteli, kampovi i privatni smještaj, zaključila je Paula Rogić Dubravica.

Vjerujemo u još jednu uspješnu i rekordnu turističku sezonu na kakve smo navikli prije pandemije, tim prije što i sada u našem gradu boravi preko 4.500 gostiju, a to je u usporedbi na isto vrijeme prošle također porast za 130 %.

Sve nade turističkih djelatnika grada i svih sudionika u turizmu usmjerene su na ovogodišnju turističku sezone i od nje se puno očekuje. No jednako tako valja kazati da se u nju i njezinu realizaciju puno i uložilo.
Uz standardne pripreme na samom početku sezone vidljive aktivnosti na uređenju grada, a jedna od svakodnevnih je hortikulturno uređenje i briga o zelenim površinama. Uz čisto biogradsko more i borovu šumu to je dakako dodatni ugođaj za oko i dušu, svakog turista, gosta grada Biograda J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA