14. lipnja 2022.

Priznanje Gradskoj knjižnici Biograd

Zahvaljujući svojoj aktivnosti i angažiranosti na planu promoviranja knjige i njezinog utjecaja na čovjeka, a posebno mlade, biogradska Gradska knjižnica, očito je skrenula pozornost na svoj rad i njegove rezultate.

Naime, Gradska knjižnica grada Biograda izabrana za domaćina otvorenja svečane manifestacije „Mjeseca hrvatske knjige 2022. godine.“ Da, to je priznanje za naš rad i puno nam znači kazala nam je Tihana Jurišić ravnateljica biogradske knjižnice. Preseljenjem u nove prostorije koje nam je osigurao Grad Biograd, te njegovo puno razumijevanje i podrška, svakako su nam omogućili kvalitetnije i raznovrsnije djelovanje, a što se dakako odrazilo na rezultate, koji su eto prepoznati i od struke, što nas posebno raduje.

Tako će se naša knjižnica, ali i grad i županija, svrstati u centar kulturnog zbivanja Republike Hrvatske. Za tu prigodu pripremiti ćemo poseban kulturni program uz nazočnost visokih izaslanika, ljudi iz struke i brojnih drugih uzvanika, kako to već ide u svečanim prilikama, jer ovo je važno priznanje za nas knjižničare, a moram istaknuti da je naša mala šestočlana ekipa pokazala kako se sve može, kada se radi sa znanjem, ali i srcem i ljubavlju.

Valja još kazati kako Mjesec hrvatske knjige traje od 15. listopada do 15. studenog, a u tom periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče se kultura čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. Ovogodišnja manifestacija je Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma knjigu i knjižnicu.

Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih-mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost-te istaknuti kako im knjižnica, odnosno knjiga može pomoći.

Moto ovogodišnje manifestacije je „Misli na sebe-čitaj“! kazala je ravnateljica Tihana Jurišić. J.F.

 
 
IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA