Dragi gradonačelniče!

Objavljeno: Subota, 09. listopada 2021. 21:58
Ocijeni
(0 glasova)

„Htjele bismo da organizirate čišćenje prirode. Sretne smo jer u našem gradu ima puno lijepih znamenitosti. Najviše nam se sviđa biogradska riva, parkovi i trgovi. Ne volimo zagađeni okoliš. Jako bi željele da se u gradu održavaju sportska natjecanja i jako smo ponosne što imamo prelijepe plaže i veliko Jadransko more. Voljele bi da dodate još neki sport, kako bi djeca mogla birati“, pišu u svom pismu Nika i Tonina.

„Sretan sam što živim u gradu Biogradu. Možda ovo pismo dođe do vas ,tako da za vas imamo jednu poruku: Molim vas da napravite jednu grupu koja će čistiti obalu, plaže, šumu i parkove. Biogradu samo nedostaje čistoća. Najbolje bi bilo da kad netko vidi smeće pokupi ga i baci u košaru za smeće. Jako bi to pomoglo i gradu i životinjama…“ mišljenja su Ivano i Marko, biogradski osnovci, a pisma upućena gradonačelniku grada Biograda Ivanu Knezu stigla su u prave ruke.

To su samo neka od niza onih upućenih od strane djece svom gradonačelniku, a u povodu obilježavanja Dječjeg tjedna. Naime, pod motom „Ljubav djeci prije svega“ i ove se godine početkom listopada diljem zemlje i svijeta održavaju prigodne manifestacije u kojima se daje riječ najmlađima, govori o njihovim pravima ali i željama.

Biogradsko društvo „Naša djeca“ redovito obilježava ovaj tjedan ali provodi i druge aktivnosti u kojima su najmlađi u prvom planu, kazala je Danica Dominis aktivistica i dugogodišnja članica ovog društva. Iako je zbog korone znatno manje manifestacija svih vrsta, mi smo ovaj tjedan ipak obilježili na taj način što smo o njima govorili, pisali a sada eto i susreli gradonačelnika s kojim naša djeca mogu razmijeniti mišljenja, jer upravo u sklopu ovogodišnjeg Dječjeg tjedna, gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez primio je skupinu učenika 4C razreda biogradske osnovne škole. Čitav jedan razred, točnije njih 18, rado se odazvalo ovom primanju kod gradonačelnika ponosno ističe njihova učiteljica Maja Pilipović. Ništa se nisu pripremali, sve je to eto tako spontano, no oni ipak znaju što žele.

A što to sve žele iskazali su u razgovoru s gradonačelnikom, koji se kako kaže oznojio odgovarajući na njihova pitanja. Važno je odgovoriti im i to tako da razumiju, budući da neke stvari nisu baš tako jednostavne za shvatiti, jer oni su ipak djeca. Ali isto tako ne obećati im nešto što se ne može realizirati, jer oni znaju, oni pamte…

Uz razgovor, slastice s kojima ih je gradonačelnik počastio bilo je dakako simpatičnih zgoda, šala i smijeha kako i priliči mladosti kada je više njih na okupu. Predsjednica društva „Naša djeca“ Esma Brzić zahvalila je gradonačelniku na prijemu te usput napomenula kako su djeca bez sumnje naše najveće bogatstvo zato ima valja posvetiti više pažnje kada god se i na koji god način može.

Ovom našem društvu nedostaje ono temeljno, a to je prostor za rad, za veće kreativne i svekolike aktivnosti. Vjerujem da bi osiguranjem prostora za rad društva, Grad Biograd bio kandidat za UNICEF-ovu titulu „Grad prijatelj djece“. A nije potrebno posebno napominjati kako je gradonačelnik Knez obećao odmah angažirati da se i na tom planu što prije uradi nešto više i konkretnije.

Čitavo ovo druženje, pitanja upućena gradonačelniku i dakako njegove odgovore, snimao je lokalni BnM radio, te je javnost mogla čuti i mišljenje mališana, jer ne kaže se ni za što „Neka se čuje i naš glas“.“ J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA