Ususret novoj turističkoj sezoni u gradu Biogradu

Objavljeno: Srijeda, 09. lipnja 2021. 07:56
Ocijeni
(0 glasova)

S puno više optimizma grad Biograd na Moru ulazi u ovogodišnju turističku sezonu. Sve je temeljito pripremljeno za njezin puni početak i unatoč još posve nedefiniranim detaljima njezine realizacije koje ovise o epidemiološkoj situaciji.

Mi smo se pripremili, kako to i obično činimo uoči sezone, kažu turistički djelatnici, a sve potvrđuje i gradonačelnik Ivan Knez koji je po funkciji i predsjednik Turističke zajednice grada Biograda na Moru.

Očistile su se gradske površine, parkovi, plaže. Zasađene, odnosno obnovljene cvjetne površine na Poluotoku duž rive, a neki od značajnijih zahvata su i onaj kojim je ograđena čitava Park šuma Soline, te zasađena nova stabla .Naime, oboljela i oštećena stabla koja se nisu mogla „spasiti“ morala su biti posječena, što su nam mnogi zamjerili, ali na žalost nije bilo druge opcije. Tako je na tim mjestima djelatnici gradske tvrtke Bošana zasadili stabla pinije uz plažu Dražice duž šetnice, te tamarisa na gradskom predjelu Bošana.

Očekujemo još bolju sezonu posebice što je i procijepljenost, a samim tim i sigurnost gostiju veća, jer i ovi dosadašnji rezultati već su na razini iz 2019. godine. Prema podacima Turističke zajednice grada u prvih 5. mjeseci ove godine ostvarena je 21.000 noćenja. Ako se zna da je protekle 2020. godine bilo 13.869, to znači da je porast za 48 % u odnosu na  prethodnu godinu. No, početak lipnja također obećava jer je u prvih šest dana zabilježena brojka od 8.078 noćenja, od čega je 3.728 domaćih i 4.350 stranih gostiju.

Najviše ih je  iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Češke i Austrije, a po smještajnim kapacitetima najpopunjeniji su kampovi, zatim hoteli te privatni smještaj. Podaci su to iz Sustava e-Visitor ,a koji ne uključuju nautičke rezultate, iako nautika predstavlja značajno turističko privređivanja u gradu Biogradu.

Što se tiče kulturno zabavnih ljetnih događanja po kojima je grad Biograd nadaleko poznat, ove se godine mnoge od njih još neće moći realizirati. U planu se neke od priredbi koje bi se mogle prirediti i održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera, no još se utvrđuju pojedinosti i načini njihove realizacije. Neke od zamisli su primjerice folklorne priredbe za koje bi bilo idealno mjesto na novoizgrađenoj pozornici ljetnog kina, a koja bi za koji dan trebala biti u funkciji. No, još uvijek ne možemo sa sigurnošću ustvrditi što, kako, i koliko, od ljetnih događanja ćemo uspjeti održati, ipak nadamo se nekom poboljšanju, a glavnu riječ će na žalost dati epidemiološka služba, kažu u Turističkoj zajednici, a što potvrđuje i gradonačelnik Ivan Knez. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA