Hoće u Biogradu: Grad u Ljetno kino ulaže 6 milijuna kuna, otvara se početkom svibnja, a izgledat će fenomenalno. Pogledajte...

Objavljeno: Ponedjeljak, 08. veljače 2021. 23:42
Ocijeni
(0 glasova)

Dok Zadrani još uvijek ne znaju hoće li im se i kada na Citadeli vratiti ljetno kino, u Biogradu su se dobrano zahuktali radovi na rekonstrukciji jedne od najstarijih ljetnih pozornica na istočnoj obali Jadrana. Izvođač iz zagrebačke tvrtke Eding radove je počeo u listopadu prošle godine, dosad je uklonio sve stare i dotrajale dijelove nekadašnjeg Ljetnog kina u ulici Marina Držića - gledalište, pozornicu i popratne sadržaje - tako da je rušenje preživio samo veliki betonski ekran za projekciju filmova. Na njihovo mjesto ubrzo će doći novo gledalište s 500 udobnih sjedišta i fiksnom nadstrešnicom te novi prostori za kinooperatera, garderoba za izvođače, sanitarni čvor, blagajna i ugostiteljski objekt. Ukupna vrijednost investicije, građevinski radovi plus opremanje, je 4,8 milijuna kuna plus PDV (oko 6 milijuna kuna ukupno), a sve se financira iz gradskog proračuna.
- Biograd je ljetno kino dobio 1970. godine, samo koju godinu nakon Opatije i Dubrovnika, kao jedan od tada najnaprednijih turističkim mjesta u Dalmaciji. Praktički sve do prošle godine kino je radilo svakog ljeta, a u njemu su se, osim filmskih predstava, održavali koncerti, kazališne predstave i svakovrsni drugi javni programi. Kino je vremenom propadalo, ulagalo se minimalno u održavanje, i sada ga je trebalo temeljito obnoviti. Obnovom ljetnog kina, dobit ćemo novi kvalitetan javni sadržaj za sve naše građane, ali i za naše goste preko ljeta, poglavito za romantične filmoljupce koji vole tradiciju gledanja filmova pod zvijezdama – kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

Na obnovu Ljetnog kina odlučili su se, kaže, jer su tako zahtijevali građani koji dobro pamte ulogu Ljetnog kina u životu grada. Bez njega ljeto u Biogradu ne bi bilo potpuno, što su svi osjetili prošlog ljeta kada ga ja pandemija koronavirusa prisilno zatvorila. U Ljetnom kinu su se najviše prikazivali filmovi, ali su se održavali i brojni drugi događaji bez kojih nije moguće zamisliti život jednog malog mediteranskog grada, od školskih priredbi do koncerata, od smotre KUD-ova i klapa do programa za djecu. Tako će biti i nakon što kino bude obnovljeno prema atraktivnom projektu poznatog zagrebačkog arhitektonskog studija Soda arhitekti.

- Troškovi izrade dokumentacije iznosili su oko 350 tisuća kuna. Polovicu tog iznosa osigurao je Grad Biograd, a drugu polovicu Ministarstvo turizma. Znam da će i ovaj projekt, kao i sve što zadnjih godinama radimo u Biogradu, naići na svoje kritičare i osporavatelje. Ali kada bi se po njima mjerilo, u Biogradu se nikad ništa ne bi napravilo – kaže Knez, odgovarajući na prigovore koje dobiva iz redova oporbe da je cijena radova prenapuhana te da se gradski novac umjesto za Ljetno kino trebalo utrošiti na neke druge, prioritetnije sadržaje.

- Cijena je dobivena na javnom nadmetanju na koje se prijavila samo jedna tvrtka za izvođenje građevinskih radova i opremanje kina, dakle za sjedalice, ozvučenje, rasvjetu i druge sadržaje koje će Ljetno kino imati. Kino ne radimo za nikoga drugoga nego za građane. Ono će u potpunosti biti javno i njime će upravljati gradska tvrtka koja je trenutno u osnivanju. Zvat će se Gnalić i na nju ćemo prebaciti organizaciju svih događanja u gradu, ne samo preko ljeta, nego tijekom cijele godine. Rješavamo njenu registraciju, a vršitelj dužnosti direktora bit će Lobel Krpina – otkriva gradonačelnik i dodaje da će nova gradska tvrtka među ostalim baviti i razvojem biciklističkih staza na području Biograda.
Biograd je, također za razliku od Zadra, prije nekoliko godina dobio novi digitalni filmski projektor od HAVC-a vrijedan 400 tisuća kuna tako da će u obnovljenom Ljetnom kinu biti moguće gledati tehnički najsuvremenije filmove. Radovi na rekonstrukcije za sada teku prema predviđenom planu, naglašava Knez, a cilj je izgradnju i opremanje kina završiti do kraja travnja kako bi 1. svibnja bio otvoren u sklopu tradicionalnog „Slovenskog tjedna”. Takvi su planovi, no dok su na snazi epidemijske mjere protiv korone, ništa ne može biti sto posto sigurno.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA