Nagrađeni najbolji informatičari biogradske Osnovne škole

Objavljeno: Četvrtak, 10. prosinca 2020. 15:13
Ocijeni
(0 glasova)

Skromna nagrada, ali značajno priznanje od strane škole, svakako je poticaj za daljnji rad i napredak mladim informatičarima biogradske osnovne škole.
Naime, ova se škola po prvi puta ove školske godine uključila u informatičko natjecanje „Dabar“ pod vodstvom učiteljice informatike Ivane Perić i Kristine Nevjestić.
U natjecanju su sudjelovali svi učenici škole od četvrtog do osmog razreda koji pohađaju nastavu informatike, a to je ukupno 286 učenika ove škole, kazale su nam one. Natjecanje se provodilo u nekoliko kategorija: Mikro Dabar (za učenike prvih i drugih razreda), Mili Dabar (za učenike trećih i četvrtih razreda), Kilo Dabar (za učenike petih i šestih razreda), Mega Dabar (za učenike sedmih i osmih razreda), te Giga Dabar (za učenike svih razreda srednjih škola.
Natjecanje se održavalo od 9. do 13. studenog 2020 god. u sklopu nastave informatike. U kategoriji Mili Dabar sudjelovalo je ukupno 7234 učenika od čega iz naše škole 51 učenik, u kategoriji Kilo Dabar  natjecalo se ukupno 12590 učenika od čega iz naše škole 172 učenika, te u kategoriji Mega dabar ukupno 8.285 učenika, a od toga broja iz naše škole sudjelovala su 63. učenika.
Valja naglasiti da je RH od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras („Dabar“) koja promiče informatiku i računalo razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. „Dabar“ je osmišljen kako bi  se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016.godine u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji. Ovaj program izvrsno se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategije za analiziranje i  rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.
Organizator ovog natjecanja za Hrvatsku je udruga „Suradnici u učenju“ uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNRT-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Drago nam je što su naši učenici bili dio toga velikog međunarodnog natjecanja i pokazali  izvrsne rezultate kazao je prilikom uručivanja nagrada ravnatelj škole profesor Jordanko Miloš, jer 13-ero učenika koji su postigli najbolji plasman točnije uvrstili su među 10 posto najboljih, svakako zaslužuju priznanje i pohvale, a skroman dar u isto tako skromnim uvjetima točnije posebnim epidemiološkim mjerama znak je pažnje i podrške škole.
Učenici koji su pokazali najbolje rezultate su Enea Nevjestić 4.b razred. Gita Birkić 5.a razred, Chanipa KraiIttikull 5. c razred,  Ivano Katić 5.c razred, Roko Milačić 6.a razred, Marko Arula Šarlija 6.c razred, Jakov Kujundžić 6.c razred, Petra Fuzul 6.d razred,Marko Peraić 6.d razred, Elena Zrilić 7.b razred, Noa Šangulin 7.c razred,Domenika Macuka 8.a razred i Nikolas Mitrovic 8.d razred.J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA