Ususret blagdanu Božića

Objavljeno: Petak, 04. prosinca 2020. 13:37
Ocijeni
(0 glasova)

Običaji koji se ovih dana prisjećamo vezani su nadolazeći blagdan Božić. Svi znamo da je to isključivo obiteljski blagdan kada se očekuje i slavi rođenje Isusa Krista. No, tijekom čitavog prosinca i došašća pripremamo se za njegov dolazak, a uz molitvu i skrb o potrebitima, uglavnom se najviše govori o blagovanju i darivanju.
Uz božićno darivanje u narodu se zadržao i običaj darivanja (pogotovo najmlađih) i za sv. Nikolu. On je taj kome se prvo raduju mališani jer donosi darove u čizmice već početkom mjeseca, a potom stiže i sv. Luca, te na koncu i sam Božić.
Dakle prosinac su uvijek s razlogom nazivali „mjesec darivanja“. Ovogodišnji prosinac biti će mnogima puno drugačiji, a ono malo sadržaja koji će se moći održati biti će pod ograničenim i strogo kontroliranim uvjetima.
Da „novo normalno“ nije baš normalno i prihvatljivo, svjesni smo svi, no valja se oboružati strpljenjem i dakako nadom u neko bolje sutra koje zasigurno mora doći. Nove epidemiološke mjere baš ne daju naslutiti skoro popuštanje, a rezultat toga je tužna slika hrvatskih gradova, pa tako i našega grada Biograda na Moru.
U ovo vrijeme sve je vrvjelo od života, brojnih događanja, božićnih sajmova koji su davali poseban predblagdanski ugođaj, a na ulicama i gradskom parku glazba i miris fritula…Kada sada prošećemo gradom, mir i tišina, praznina, nema ljudi, a ljudi su život jednoga grada, njegov puls, njegova snaga.
No, i unatoč toj trenutno sumornoj slici našeg grada složni smo u jednom, ne damo da nam ukradu Božić…S tom mišlju u glavama i željom u srcu, te voljom da to i ostvarimo barem koliko je to u našoj moći i u ovim uvjetima ukrašavamo naš grad. Uveseljavamo rijetke prolaznike i podižemo moral svjetlećim ukrasnim elementima.
Tako su na poluotoku i unatoč zatvorenim svim objektima, posebno kafićima, zasvijetlila stabla u parku, ali i u isto tako praznim objektima okićena jelka poručuje da je vrijeme od radosti i veselja. J.F.

Foto galerija

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA