Upaljena prva svijeća ovogodišnjeg adventa u gradu Biogradu

Objavljeno: Nedjelja, 29. studenoga 2020. 21:40
Ocijeni
(0 glasova)

Advent ili točnije došašće, vrijeme je kada se kršćani duhovno pripremaju za nadolazeći blagdan Božić. Vrijeme je to kada se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac sa četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću.
Sada se pali prva svijeća koja je prema jednoj tradiciji nazvana prorokova svijeća. Druga je betlehemska, treća pastirska, a posljednja je svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića, tako da razdoblje došašća završava 24. prosinca na Badnjak.
Kroz taj period održavaju se brojna euharistijska događanja, a jedno od najrširenih je svakako održavanje ranih misa „zornica“ u našim crkvama. Taj običaj datira još iz srednjeg vijeka kada je biskup Perpetuo iz Toursa počeo pripreme za Božić, dok je u 6. stoljeću papa Grgur Veliki skratio došašće na četiri tjedna, kako je to ostalo i do danas.
Kroz taj period ukrašavaju se domovi, posjećuju crkve i mise, a na njima se uz ostalo pjevaju i prigodne adventske pjesme koje imaju marijansko značenje, a neke od njih su „Padaj s neba“, “Zlatnih krila“,“ O Marijo ti sjajna Zornice“ i druge.
Na žalost zbog pandemije koronovirusa ovogodišnji Božić i njegovo obilježavanje biti će znatno drugačije u čitavoj zemlji pa tako i u našem gradu. Uz zabranu bilo kakvih većih okupljanja, teško da je moguće organizirati adekvatna misna slavlja kao i druge prigodne priredbe, poput dolaska Svetog Nikole, Svete Luce i slično. Upitna su čak i obiteljska druženja, gdje je također broj ljudi određen strogim epidemiološkim mjerama, koje će se morati poštivati.
No uz sve ta ograničenja i zabrane ipak će se u ovo predblagdansko vrijeme osjetiti blagdanski ugođaj, za početak ukrašavanjem grada, a eto i paljenjem prve adventske svijeće na trgu dr. Franje Tuđmana u gradu Biogradu.J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA