Argentinski „asado“ u biogradskom JAZ-u

Objavljeno: Petak, 27. studenoga 2020. 18:20
Ocijeni
(0 glasova)

Svjetski poznati specijalitet „asado“ koji obično svrstavamo uz zemlje Južne Amerike, nikako nije samo jelo. Nije on, ni samo vrsta mesa i način pripreme, već društveni događaj. Jer održavanje ili sudjelovanje na roštilju u različitim zemljama Južne Amerike je dio tradicije.
Vrste mesa koje su potrebne za ovaj, danas i u svijetu sve cjenjeniji specijalitet su govedina, svinjetina i piletina, te brojni sastojci i dodaci koji su nužni za potpuni izgled i okus spomenutog specijaliteta.
I nije samo stvar u roštilju, tehnika i varijanti priprema ima bezbroj no jedno je im je zajedničko, jelo se mora pripremati polako i s osjećajem, te pažljivo odabranim dodacima od povrća za umake, preljeve, salate i sl.
Kazao nam je to voditelj ove radionice u Biogradu, Silverio Yanuzzio, mladi Argentinac s talijanskom adresom, kuhar visoke kuhinje i biogradski zet.
Pripremanje ovog jela dio je radionice kuhanja, koju je upriličilo biogradsko Gradsko društvo Crvenog križa u sklopu projekta „Aktivni zajedno“.
Valja naglasiti da je riječ o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda čiji je cilj poboljšanje socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičko zdravstveno stanje umirovljenika. Ovo je prva radionica te vrste kazala nam je Franka Troskot, ravnateljica GDCK Biograd na Moru, a uslijediti će i druge radionice, vjerujemo isto tako zanimljive za naše umirovljenike.
Kroz vrijeme trajanja od tri dana sudionici ove radionice naučili nešto više o načinu pripremanja jela, primjerice razlici u rezanju mesa kod hrvatskog i argentinskog roštilja, te osnovama i poviješću samog specijaliteta „asada“.
Danas, zadnjeg dana radionice uz pridržavanje svih epidemioloških mjera upriličili smo ovu javnu prezentaciju na otvorenom uz pripremu i kušanje jela, te razmjenu iskustava na tu temu.
Ova prezentacija na otvorenom bila je i unatoč koronovirusu lijepo i zanimljivo događanje ne samo za umirovljenike polaznike radionice, već i sve prolaznike. J F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA