Desetomjesečni turistički osvrt

Objavljeno: Ponedjeljak, 16. studenoga 2020. 07:28
Ocijeni
(0 glasova)

Osvrnemo li se na proteklo desetomjesečno turističko razdoblje u gradu Biogradu, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni postignutim rezultatima, jer navikli smo na visoke brojke, kako broja gostiju, tako i broja ostvarenih noćenja.
No, već od samog početka ovogodišnje sezone zbog pandemije koronavirusa i svega onoga što on sa sobom nosi, nekih velikih očekivanja nije ni bilo. Ipak u okvirima koliko je to bilo moguće i situaciji pod već uvrježenom nazivu „novo normalno“ nastojao se izvući maksimum. Tako se pod strogim epidemiološkim mjerama odvijao biogradski turizam ovoga ljeta, a i jeseni, u svim njegovim segmentima.
Naime, i gosti i domaćini pridržavali su se tih zadanih mjera i u gradu nije bio evidentiran veći broj zaraženih. No, broj dolazaka i broj noćenja ipak je znatno manji, a posebno u pojedinim vrstama smještaja poput primjerice hotela, što je prava šteta za naše hotelijere koji nude raznovrsne i bogate aranžmane. Nešto bolje bili su popunjeni privatni smještaj i nautika, te kampovi u kojima još uvijek boravi manji broj gostiju.
Podaci iz Turističke zajednice govore kako je u spomenutom razdoblju evidentirano 3.417 dolazaka, dok je u istom razdoblju prošle 2019. godine taj broj iznosio 14.427 dolazaka, a što je realizacija od 23,65 %. Broj noćenja nešto je povoljniji i iznosio je ove godine 24.742, dok je protekle godine taj broj bio 58.358, realizacija je to od 42,40 %.
Najbrojniji gosti koji su se odlučili boraviti u našem gradu su  Slovenci, a raduje i podatak da je broj domaćih turista barem do sada bio u samom vrhu. Naš grad u svako doba godine je lijepa i primamljiva destinacija, no konac pune sezone i ovakvo „bablje ljeto“ kakvo smo imali do sada, svakako je posebna pogodnost. Jednako tako njegova specifičnost je i marina „Kornati“ biogradske Ilirije, koja je prepoznatljiva nautička destinacija za mnoge jedriličare iz čitave Europe pa i šire. Broj gostiju iz tog turističkog segmenta nastaviti će rasti jer tek dolazi vrijeme za jedriličare i brojna natjecanja koja je već niz godina uspješno organizira  biogradski Yacht club. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA